Ekmek fiyatları için tepki çeken karar! Zam yapmadılar ama...

Ekmek fiyatları için tepki çeken karar! Zam yapmadılar ama...
Güncelleme:

Edirne’de bir süredir 2 TL’den satışı yapılan ekmeğin 230 gramdan 200 grama düşürülmesi kararı alındı.

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’ne (EDESOB) bağlı olan fırıncıların ilettikleri zam talebi sonrasında ekmeğin gramajının düşürülmesi yoluna gidildi. “Gizli zam” önümüzdeki haftadan itibaren uygulanacak. Öte yandan benzer zam oranlarının diğer illerde de başlayacağı iddia edildi.

Edirne’de ekmeğe gizli zam yapıldı. Edirne’de 2 TL’den satılan 230 gram ekmeğin fiyatı sabit kaldı ama gramajı 200 grama düşürüldü.

Fırıncıların uzun bir süredir zam talebi karşısında direnen Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) maliyetlerin artması karşısında fırıncı lehine bir karar vererek gramajın düşürülmesine onay verdi.

Konu hakkında açıklama yapan Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, şöyle konuştu:

“200 gram ekmek 2 TL olacak. Zaten süreç tamamlandı. Yarın yönetim kurulunda onaylamasını yapacağız. Herhalde önümüzdeki hafta fiyat hayata geçmiş olacak. Ekmek zaten 2 TL ama ekmeğin gramajı düşecek. Fırıncılar çok yüksek talepte bulundu. Bizim uygun gördüğümüz fiyat bu. Vatandaşın lokmasından alınmış oluyor ama fırıncıları da düşünmek lazım. Burada dengeyi kurabilmek çok önemli. Sonuçta vatandaşın cebinden fazla para çıkmış olacak. Vatandaş 30 gram eksik ekmeğe 2 TL ödemiş olacak.”

Edirne’de hem Esnaf Odalarına hem de Ticaret ve Sanayi Odası'na bağlı olarak faaliyet gösteren fırıncılar zam taleplerini iletirken bağlı bulundukları odalar da zam taleplerini değerlendirdi. 34 fırıncı üyesi bulunan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, gelen talep üzerine yaptığı açıklamada; “Bize müracaatlar ulaştı. Meslek komiteleri toplandı. Bununla ilgili komisyonlar toplandı ve bakanlığa fiyatın onaylanması için gönderdik. Bakanlıktan onay geldiği zaman Ticaret ve Sanayi Odası meclisinde onaylanacak. Kilogramı 10 lira olarak fiyat çıkacak. 200 gram 2 TL olacak.”

"CUMHURBAŞKANIMIZ SAĞ OLSUN HER ŞEYE ZAM"

Zamlar karşısında ne yapacağını şaşıran vatandaşlar ise zamma karşı olduklarını belirterek sorumlu olarak hükümeti gösterdi. Vatandaşlar “Neye zam gelmedi ki” diyerek tepki gösterdi.

Ekmek alışverişi yapan Melahat Yapıcı isimli vatandaş “Kaşıkla veriyor kepçe ile alıyorlar. Ne anladık biz bu işten. 10 tane ekmek aldım. Belki o zaman 15 tane alacağız. Ne yapacağız? Acımızdan ölecek halimiz yok ya! Cumhurbaşkanımız sağ olsun. Her şeye zam. Azcık fakir, fukarayı, işçiyi, emekliyi düşünsün. Ne bu yani. Azıcık düşünsün bizleri” dedi.

Ahmet Ürkemez ise “Neyi nasıl değerlendireceğimizi bilmiyoruz. Hedef belli. Bu adamlar gitmeden hiçbir şeyin düzeleceği yok. Beklentimiz o. Bakalım bekliyoruz” dedi.