Ekonomik daralma Türkiye'deki Suriyelileri de vurdu !

Ekonomik daralma Türkiye'deki Suriyelileri de vurdu !
Güncelleme:

Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasından Türkiye'de şirket kuranların sayısı geride bıraktığımız Şubat ayında bir önceki senenin rakamlarına göre %31 oranında azaldı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre bu yılın ocak ayıyla kıyaslandığında da yeni kurulan Suriyeli şirket sayısında yüzde 20.2 gerileme oldu. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) şubat ayı yabancı sermayeli şirketler bültenini yayımladı. TOBB verileri üzerinden hazırlanan araştırmaya göre, geçen ay içerisinde toplam 13 milyon lira Suriye sermayesi olan Suriye ortak sermayeli 71 şirket kuruldu.

Şubat 2019'da Suriye ortak sermayeli kurulan şirket sayısı, Şubat 2018'e göre yüzde 42.7, Suriye ortak sermayesi ise yüzde 12 azaldı. Bir önceki aya göre de Suriye sermayeli şirket sayısında yüzde 20.2, Suriye sermayesinde de yüzde 5 gerileme oldu. Araştırmaya göre, ülke genelinde faaliyete başlayan 71 Suriye ortaklı şirketin 54'ü İstanbul'da kuruldu. İstanbul'u 7 şirketle Mersin, 6 şirketle Hatay izledi. Kilis, Antalya, Bursa ve  Adana'da da birer Suriye ortaklı şirket kuruldu. Suriyelilerin yeni kurduğu şirketlerden 23'ü toptan ticaret, 10'u gayrimenkul sektörlerini tercih etti.

YÜZDE 25.2 AZALDI
Geçen ay Türkiye genelinde yerli ve yabancı olmak üzere yeni kurulan toplam şirket sayısı ise 8 bin 488'de kaldı. Yeni kurulan şirket sayısının  geçen yılın şubat ayına göre yüzde 17, bu yılın ocak ayına göre ise yüzde 25.2 oranında azalması dikkat çekti.

Sözcü