El ele verip ''engeli'' aştılar

El ele verip ''engeli'' aştılar

Muğla'nın Ula İlçesi'nde dağcılık sporuyla uğraşan iki vatandaş kurdukları TobiTur şirketiyle engelli ve kiloları fazla olan vatandaşlara dağcılık heyecanını yaşatıyor.

58 yaşındaki Tobias Knörle ve 66 yaşındaki Ümit Çolakoğlu, deniz ve dağı birleştirerek düzenledikleri heyecan dolu turlarda, yüzde 100 güven koşuluyla nasıl tırmanıldığını öğretiyor. Alman asıllı olup Marmaris'e yerleştikten sonra Müslüman olan Tobias Knörle ile dağcı Ümit Çolakoğlu iki sene önce kurdukları TobiTur şirketiyle bedensel engelli, fazla kilolu, 7'den 70'e her yaştan tatilci ve turiste sıra dışı spor; dağcılığı yaptırıyor. Yaz- kış devam eden turlarda kaya tırmanışı, kanyon geçişi, yürüyüşler, bisiklet ile birlikte her türlü deniz sporunu gerçekleştiren ikili Marmaris'in yamaçlarında heyecan tutkunlarını karşılıyor. Marmaris'te 30 yıl önce Erzincanlı bir kadına aşık olarak evlenen Tobias Knörle, doğa sporları rehberi olarak Türkiye'de gezmedik dağ bırakmadığını söyledi. Kültür sporları da dahil olmak üzere hem dağ hem denizde her sporu yaptıklarını anlatan Knörle, şöyle dedi:

"Burada yarışarak değil, keyif alarak güzel bir arkadaşlık ortamı içinde çalışıyoruz. Mevsime göre tercihler değişiyor. Özel tur isteyenlere de özel parkurlar düzenliyoruz. Deniz ve dağı birleştirebiliyoruz. Fazla zamanı olmayan Türkler için hafta sonu turlarımız ile 2 veya 3 günlük programlarımız da var. Datça ve Bozburun Yarımadası ile birlikte Köyceğiz ve Fethiye'nin Antalya sınırına kadar olan bölgede turlarımız var."

YÜZDE 100 GÜVENLİ

Türkiye'deki tüm dağ ve kanyonlarda zirve yaparak, 16 yaşından bu yana dağcılığı sürdüren Ümit Çolakoğlu ise Marmaris'te kaya tırmanışı, kanyon geçişi, denizde kano, bisiklet gibi ekstrem sporları sevdirdiklerini söyledi. Dağcılığın dünyanın en güzel sporu olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, "Bu spor öyle göründüğü gibi zor değil. Emniyet ve güvenlik bizim için çok önemli. Yüzde 100 güvenlik sağlamadan hareket etmiyoruz. Çünkü bize gelen grupların çoğu bu işi daha önce yapmamış. Şükürler olsun ki bir tek insanın hiçbir yerinde çizik dahi olmadan turlarımızı tamamladık. Önlemlerimizi o kadar düzenli hale getirdik ki insan intihar etmek istese edemez" dedi. Üniversiteden gençlere eğitim vererek profesyonel dağcılar yetiştirdiklerini anlatan Çolakoğlu, dağcı hemşirelerin de bu tür tırmanış ya da kanyon geçişlerinde sürekli yanlarında olduğunu bildirdi.

"İNANILMAZ BİR MUTLULUK"

Uzun yıllardan bu yana vücut geliştirme sporu yapan ve ilk kez kaya tırmanışına katılan Mesut Onat, duygularını şöyle anlattı:

"Tek kelimeyle inanılmaz bir duygu. İnsanın özgüveni artıyor. Burada sağlanan emniyeti gözlerimle gördüm. Ben dağcılığın çok daha beceri isteyen, tehlikeli ve korkutucu spor olduğunu düşünüyordum. Hiç de öyle değilmiş. İlk kez denedim, 6-7 metreye kadar çıkmıştım ki gücüm kesildi ve elim kaydı. Düşme korkusu yaşadım ama istesem de düşemezdim çünkü o kadar yükseklikte beni havada bloke etmişlerdi. İnanılmaz haz ve mutluluk içindeyim. İlk olmasına rağmen sanırım başarılı oldum, çünkü hocalarım bu işi devam ettirmemi istedi."

 

DHA