Emniyet'ten dikkat çeken ''alım''!

Emniyet'ten dikkat çeken ''alım''!
Güncelleme:

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşe yazısında çarpıcı bir ihaleyi yazdı. Toker, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, içerisinde 1 milyon adet plastik merminin de bulunduğu yüklü ihalesini listeledi

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, 1 milyon adet plastik mermi, 103 bin 500 adet OC gaz spreyi, 5 bin adet taarruz el bombası gibi malzemelerin bulunduğu Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait yüklü ihaleyi köşesine taşıdı.

Kamu İhale Kurumu'nun 27 Mayıs 2020 tarihindeki “mal alımı ihaleleri” bülteninde yer alan ihaleye dikkat çeken Toker, "İhaleye konu mühimmatın niteliği ile sayılara bakılırsa, 'Büyük bir toplumsal hareketlilik mi bekleniyor?' sorusu akla geliyor" yorumunu yaptı.

Toker'in yazısına göre ihale kapsamında polis teşkilatı, 103 bin 500 adet OC gaz spreyi, 10 bin adet araç sis havanı mühimmatı, 1 milyon adet 5.56 x45 mm polimer uçlu fişek alacak.

Toker'in yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Kamu İhale Kurumu (KİK) günlük bülten yayımlıyor. Halkın haber alma hakkını doğrudan ilgilendiren birçok bilginin karartıldığı gerçeğine ve bu yöndeki eleştirilerimize rağmen, bu bülten devletin saydam ve “hesap verebilir” olma gereği açısından yararlı bir yayın.

İhalelerle ilgili (şirket çalışanı, tüccar, sanayici, hukukçu ya da gazeteci) biriyseniz ya da sadece meraklıysanız bile bu bültenleri izleyerek, devletin mal ve hizmet alımları ile “yapım işleri” konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Hangi kurum, hangi tarihte, ne tip ihale yapacak, ne satın alacak? Eğer meraklıysanız ya da ilgiliyseniz, birçoğunu bu bültende görüp izlemek mümkün. Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayan, istisna kapsamındaki ihaleler dahi bültende yer alır.

Yasaya göre, savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilgili ya da gizlilik içinde yürütülmesi gereken ihaleler Kamu İhale Yasası'na tabi değil. Ancak bu durum, ihalelerin ilan edilmeyeceği anlamına gelmiyor. Bugün böyle bir ihale dizisinden söz edeceğim.

KİK'in 27 Mayıs 2020 tarihinde “mal alımı ihaleleri” bülteninde dikkat çeken bir bölüm yer alıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 18-25 Haziran 2020 tarihleri arasındaki ihaleleri bunlar.

Alımların genel profili ve bazı kalemlerdeki “milyon” düzeyindeki sayılar dikkat çekmeyecek gibi değil (Taarruz el bombası, biber gazı, plastik mermideki alım miktarları yüklü görünüyor).

Bununla birlikte, yapılacak alımların çokluğu ya da azlığı konusunda daha sağlıklı bir yorum için önceki yıllarda yapılan alım miktarlarını da bilmek gerekiyor (Bu veriye erişemedim). Fakat ihaleye konu mühimmatın niteliği ile sayılara bakılırsa, “Büyük bir toplumsal hareketlilik mi bekleniyor?” sorusu akla geliyor.

27 Mayıs tarihli KİK bültenine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir hafta boyunca ardı ardına yapacağı 10 ihale şöyle:

15 Haziran- 40 bin adet polis, 40 bin adet bekçi montu

15 Haziran- 40 bin adet polis, 40 bin adet bekçi parkası

18 Haziran- 103 bin 500 adet OC gaz spreyi (100 ml)

(Not: Oc, Oleoresin Capsicum'un kısaltması. Biber gazı demek.)

18 Haziran- 5 bin adet taarruz el bombası

19 Haziran- 44 bin adet açılır kapanır cop

22 Haziran- 250 bin adet 338 cal (kalibre) fişek

24 Haziran- 10 bin adet araç sis havanı mühimmatı

24 Haziran- 1 milyon adet 5.56 x45 mm zırh delici fişek

25 Haziran- 1 milyon adet 5.56 x45 mm polimer uçlu fişek (Plastik mermi)

25 Haziran- 10 bin adet gösteri el bombası.

Çiğdem Toker'in yazısının tamamı için...