En çok yapılan tercih hataları

En çok yapılan tercih hataları

Üniversite ve bölüm tercihlerini tamamlamaya hazırlanan öğrencilere eğitimcilerden uyarı: Her yıl aynı hatalar tekrarlanıyor.

Tercihler döneminde üniversite ve bölümleri araştırarak tercih listeleri oluşturan öğrencilerin her yıl benzer yanlışları tekrarladığına dikkat çeken eğitimciler hangi gerekçe ile hangi üniversite ya da bölümün tercih edilmesi konusunda öğrencileri uyardı.

Taban puanı yüksek olan bölümleri tercih etmenin en çok yapılan tercih hatalarından biri olduğunu belirten eğitimciler her yıl çok sayıda mühendislik bölümü mezununun başka alanlara kaydığını hatırlattı. Tercih edilecek bölümlere iyi araştırılmadan yerleşen öğrencilerin hayal kırıklıkları yaşadıklarına dikkat çeken eğitimciler kişisel özelliklerin yerine aile veya çevre faktörünün etkisi ile karar verilmemesi gerektiğini söylerken, kişinin en iyi yapabileceği ve en sevdiği işi tercih etmesi gerekirken başka sebeplerle farklı bir bölüm tercih ettiğinde telafisi zor, sıkıntılı durumlar yaşayabileceğinin altını çizdi.

Bir bölümü seçerken o bölümün içeriğinin ve iş dünyasına öğrencileri nasıl bir programla hazırladığının önemine dikkat çeken Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, iş dünyasına uygun olarak tasarlanmış bankacılık, tekstil ve moda tasarımı ve sağlık yönetimi gibi bölümleri tercih etmenin mezun olurken sağladığı avantajlar açısından daha akıllıca bir tercih olduğunu söyledi.

Tercihler döneminde üniversiteler ve bölümlerin yanı sıra iş dünyasının da detaylı araştırılması yönünde öğrencileri uyaran Uysal şöyle konuştu:
“İş dünyasının taleplerinin ve ihtiyaçlarının tercih yapan öğrenciler nezdinde göz önünde bulundurulmasını öneriyorum. Çünkü üniversite ve bölümlerin cazip imkânları olsa da örneğin çok sayıda işletme mezunu ya da iletişim mezununun işsizlik sorunu yaşadığını bir gerçek. O nedenle iş dünyası ile senkronize hareket eden üniversiteler bir adım önde denilebilir. Öğrencilerine iş hayatına yönelik eğitim veren üniversitelerden mezun olan öğrenciler iş hayatına daha hızlı kanalize olabiliyorlar”