Enduronun Kadın Sporcuları Rakip Bekliyor

Enduronun Kadın Sporcuları Rakip Bekliyor

- Türkiye Enduro Şampiyonası 1. ayak yarışlarında kadın motosikletçiler, rakip bulamamaları yüzünden erkeklere karşı mücadele veriyor- TMF Asbaşkanı Dizman:"Kadınlar yarışlara ayrı bir renk katıyor. Çünkü kadınlar daha çok heyecanlı oluyor. O heyecan yarı


MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - ALİ BALLI - Fiziki dayanıklılığın ön plana çıktığı, doğal engellerle dolu zorlu parkurlarda mücadele edilen enduro yarışlarına katılan kadınlar kendilerine rakip bekliyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 226 sporcunun katılımıyla yapılan Türkiye Enduro Şampiyonası 1. ayak yarışlarında 2 kadın enduro sporcusu, erkeklerle aynı parkurda yarışıyor. Gökçen Kabaş ve Nilgün Bayırlı, Bodrum'da başlayan şampiyonaya katılan 2 kadın sporcu oldu.
Gökçen Kabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enduro yarışlarının çok zorlu ve çekişmeli geçtiğini, diğer spor türlerine göre daha mücadeleci ve etkileyici olduğunu söyledi.
Türkiye'de motor sporlarına kadınların çok fazla ilgi göstermediğini, bu nedenle rakip bulamadıklarını anlatan Kabaş, "Bu üçüncü yarışım. Başka sporlarla da uğraşıyordum ama motosiklet ayrıca ilgimi çekiyordu. Biraz maddi özgürlüğümü kazanınca, birazda öz güven kazanınca yarışlara katılmaya başladım." dedi.
Eşinin de kendisine çok büyük destek verdiğini ifade eden Kabaş, "Erkeklerin gittiği yerlerden biz de gidiyoruz. Zor parkurlarda biz de mücadele veriyoruz. Bu sporun daha zor ama yapılabilir bir şey olduğunu göstermek istiyoruz. İnşallah bundan sonra kızlarımız 6-7 yaşında temelden eğitilerek bu spora başlarlar. Biz de inşallah onlara örnek teşkil ederiz." diye konuştu.

- "Sürekli üstünüzden atlayan motosikletler var"

Gökçen Kabaş, kadın sporcu olarak erkek sporcularla yarışmanın zorluğunu anlatarak, "220 erkekle yarışmak zor. Arkanızda sürekli üstünüzden atlayan birileri var. Psikolojik savaş da veriyoruz. Ama sakin kalmak lazım." şeklinde görüşlerini aktardı.
Hedeflerinin Dakar'da yarışmak olduğunu anlatan Kabaş, hobi olarak başladığı enduroda dereceler elde etmek istediğini dile getirdi.
Nilgün Bayırlı da, 3 yıl önce başladığı endurodan büyük keyif aldığını söyledi. Enduro'ya motorcu arkadaşları sayesinde başladığını vurgulayan Bayırlı, "Çocukluğumdan beri istediğim bir spordu. 220 erkek sporcuyla yarışmak çok zor. Hepsi profesyonel ve çok hızlılar. Biz de onlara ayak uydurmaya çalışıyoruz. Çok fazla kadın endurocu olmadığı için erkeklerle yarışıyoruz." dedi.
Parkurun çok sert ve kayalık olduğunu belirten Bayırlı, şöyle konuştu:
"Bütün kadınlar bu sporu gördüklerinde çok beğeniyorlar. Yapmak istediklerine eminim. Ama düşme korkusu ve canlarının yanma korkusu var. Bence en güvenli sporlardan birisi. Korumalarınız var. Düşseniz de sıkıntı olmuyor. Canınızın acımadığını görünce daha çok eğleniyorsunuz. Bütün kadınların başlamasını istiyoruz. Kadınların da bu sporda çoğalmasını istiyoruz."
Erkeklerle aynı anda yarışmanın oldukça zor olduğunu vurgulayan Bayırlı, "Salonlara gidip spor yapmak yerine bu tarz sporcuları yaparsanız daha etkili olur diye düşünüyorum. Hedefim kadınlarda Türkiye şampiyonu olmak." ifadelerini kullandı.

- Genç ve kadınlara destek

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) Asbaşkanı Hamit Dizman ise Bodrum'da 1998 yılından bu yana enduro yarışlarının yapıldığını belirtti.
Kadın sporcuların da enduroya ayrı bir ilgi gösterdiğini anlatan Dizman, bu spora ilgi gösteren gençler ve kadınlara daha fazla destek verdiklerini vurguladı.
Kadınlara özel kategoriler de yaptıklarını belirten Dizdar, şunları söyledi:
"Kadınlar erkeklerle birlikte yarışıyorlardı. Kadınların isteği üzerine ayrı bir kategori de yaptık. Kadınlar yarışlara ayrı bir renk katıyor. Çünkü kadınlar daha heyecanlı oluyor. O heyecan yarışseverlere de yansıyor. Seyirciler pist yarışlarında daha çok ilgi gösteriyor. Enduro'da fiziki kondisyona ihtiyaç var. Biz kadınların da enduro yarışlarında olmasını istiyoruz."