Dolar ve Euro'dan bir rekor daha

Dolar ve Euro'dan bir rekor daha
Güncelleme:

Piyasalar yeni kabinenin belli olmasının ardından ilk iş gününe yine zirvede başladı. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte başta Dolar, Euro ve altın olmak üzere hem dövizin hem de değerli metallerin Türk Lirası karşısındaki zirve seyri devam ediyor. İşte 5 Haziran Pazartesi itibariyle Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

Cumhurbaşkanı seçilen AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü yeni kabineyi açıkladı. Piyasalardaki Mehmet Şimşek beklentisi doğru çıktı ve Mehmet Şimşek yeniden Hazine ve Maliye Bakanı olarak kabineye geri döndü. Dün görevi eski bakan Nurettin Nebati'den devralan Yeni Bakan Şimşek “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönmekten başka çaresi kalmamıştır” dedi, şeffaflık ve öngörülebilirlik vurgusu yaptı.

Piyasaların bugün yeni kabineye vereceği tepki merakla beklenirken, sabahın ilk saatlerinde Dolar, Euro ve altın olmak üzere hem döviz hem de değerli metallerin Türk Lirası karşında zirveye kuruldu. Dolar/TL sabah saatlerinde 21,2575 seviyesine ulaşarak ilk kez 21 sınırını aştı ve tarihi rekorunu kırdı. Euro/TL de 22,99 seviyesine gelerek bir kez daha zirve yeniledi.

CDS'lerde sert geri çekilme 

Döviz piyasasının aksine kamu kısıtlarının bulunmadığı CDS’lerde ise geçtiğimiz hafta sert düşüşler yaşandı. Buna göre, seçimlerden önce görülen 700 baz puan üzerindeki seviyelere kıyasla CDS'ler 100 bp üzerinde düşüş yaşayarak 600 baz puanın (bp) altına kadar geriledi.

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı

Enflasyon verilerinin açıklanmasından sadece 5 gün önce Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yönteminin uygulanacağını duyurmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu bu kararın ardından bugün Mayıs ayı enflasyon rakamlarını da açıkladı. 

Buna göre;

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %39,59, aylık %0,04 oldu

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %39,59, aylık %0,04 oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %40,76, aylık %0,65 arttı

Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,81, bir önceki yılın aynı ayına göre %40,76 ve on iki aylık ortalamalara göre %95,80 artış gösterdi.

TÜFE değişim oranları (%), Mayıs 2023
TÜFE değişim oranları (%), Mayıs 2023

ENAG'ın enflasyon rakamları

ENAG'tan yapılan Mayıs 2023 verileri açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu'nun "doğalgaz fiyatları" kararına göre iki farklı hesap açıklandı. Buna göre ENAG, doğal gaz fiyatının mayıs ayında değişmediği, normal enflasyon senaryosunda, ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi’nin (E-TÜFE) mayıs ayında %7,35 arttığını duyurdu. Bu senaryoda E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı da %109,01 olarak gerçekleşti. Ocak-mayıs dönemi enflasyon oranı ise %38,96 oldu. ENAG, TÜİK’in bildirdiği şekilde doğal gaz fiyatının mayıs ayında 0 (sıfır) lira olduğu senaryoda ise ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi’nin (E-TÜFE) mayıs ayında %5,68 arttığını açıkladı. Bu senaryoda E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı da %105,45 olarak gerçekleşti. Ocak-mayıs dönemi enflasyon oranı ise %36,59 oldu.

Ekonomistlerin beklentisi neydi ?

AA Finans'ın, TÜİK tarafından bugün (5 Haziran Pazartesi) açıklanacak mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlanmış ve ankete göre, ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,07 olarak gerçekleşmişti. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde eksi 1 ve en yüksek yüzde 2,4 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,07) göre bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62'ye ineceği hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi mayısta yüzde 46,26'dan 47,32'ye yükseldi. Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,39 artış göstermişti.

 İşte enflasyon verileri sonrasında piyasalarda son durum: 

Haber3.com'dan önemli bilgilendirme: Değerli okuyucumuz aşağıda yer alan fiyatların döviz büroları, bankalar ve Kapalı Çarşı fiyatları ile farklılık gösterdiğinin ve bir "makas" olduğunun biz de farkındayız. Ancak para piyasalarında oluşan bu farklılığa rağmen haberimizde TCMB kurlarını yayınlamaktayız. Bilginize...

Dolar, Euro ve Sterlin 

Kripto para piyasalarında da ise çalkantılı seyir devam ediyor. 

Güne 26 bin 840 Dolar'dan başlayan Bitcoin 26 bin 776 Dolar'dan, 
1.872 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 1.867 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 77,05 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 77,18 Dolar'dan işlem görüyor.