Erdoğan: Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı fark etmez

Erdoğan: Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı fark etmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'nin MHP'ye yaptığı Başkanlık sistemiyle ''Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı fark etmez'' dedi. Ancak Erdoğan'ın bir çekincesi var

AK Parti'nin yeni anayasa taslak metnine ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ''Yapılan bu çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değil'' ifadesini kullandı. Erdoğan, Başbakan Yıldırım'ın Dışişleri Danışmanı Kemal Ökem'in de İsrail'e büyükelçi olarak atandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareketi öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

AK Parti'nin yeni anayasa taslak metninine ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, ''Yapılan bu çalışmanın 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir'' dedi.

Cumhurbaşkanı, İsrail'e atanan büyükelçiyi de açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Pakistan ile Türkiye dostuğu iyi gün dostluğu değil kara gün dostluğudur. Pakistan FETÖ ile mücadelede kararlı bir duruş sergiliyor. Pakistan'ın örgütle iltisaklı şahıslardan 20 Kasım'a kadar ülkeyi terk etmeleri istemelerini zannediyorum duydunuz.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMASI

Şu anda gerek AK Parti gerekse MHP'nin kendi aralarında yapmakta oldukları bu çalışmanın öncelikle cumhurbaşkanı olarak bana düşen boyutu hayırlı olsun temennisinde bulunmaktır. Yapılan bu çalışmanın 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir. Bu parlamentoda 367 yakalanır mı yakalanmaz mı referandum kararı mı çıkar o süreçte göreceğiz. Bu arada da cumhurbaşkanlığına parlamanetodan geçtikten sonra gelmesi söz konusu. Geldiği zaman metni o zaman görmüş oluruz ve ona göre de değerlendirmemizi yaparız.

''CUMHURBAŞKANI'NIN PARTİDEN İLİŞKİSİNİN KESİLMESİ DOĞRU OLMAYACAKTIR''

Benim kanaatim bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır.

AB'YE TEPKİ

Batı şu anda teröre yataklık yapıyor. Terörle mücadeleyi hep ifade ediyorlar. Ama artık biz bu ifadelere pek sıcak bakmıyoruz, biz uygulama istiyoruz.

MISIR'DA MURSİ İÇİN YENİDEN YARGILAMA KARARI VERİLMESİ

(Darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararının bozulması) Adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar, mağdur, mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır.

İSRAİL'E YENİ BÜYÜKELÇİ

Sayın Başbakanımızın Dışişleri Danışmanı Kemal Ökem Bey'i biz de İsrail'e büyükelçi olarak atıyoruz. Dün görevine başlamış olması lazım. Onlar da büyükelçilerini atadılar.

İDAM TARTIŞMASI

Parlamantoya bu talep götürülüyor bu bana geldiği zaman ben bunu onarım. Anayasada olduğu gibi yine milletimize götürürüz ayrıca onayını üst düzeyde alırız. Millet onadıktan sonra Avrupalı şunu demiş bunu demiş bu bizi ilgilendirmez. Şu anda dünyanın birçok yerinde hala idam vardır kimse bize farklı bir ders vermeye kalkmasın. Belarus bir Avrupa ülkesi orası da başkanlık sisteniyle yönetilen bir ülkedir.

Avrupa Belarus'a çok saldırıyor sizde bu niçin var diye. Sayın başkan da halkım memnun ben de memnunum Belarus'un başkanına da Batı diktatör diye saldırıyor. Bir yerde huzur barış varsa Batı oraya hemen saldırmaya başlıyor. Amerika'da olanları görüyorsunuz istedikleri başkan olmadı diye Sayın Trump'a nasıl saldırdıkları ortada. Sandıktan çıktı bir saygı duyun nasıl bir çalışma ortaya konulacak bu görülsün ondan sonra ne yazacaksanız ondan sonra yazın. Bu da kimin dünyada demokrat olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli.''