Erdoğan ''çok modern'' diyerek açmıştı, çöktü!

Erdoğan ''çok modern'' diyerek açmıştı, çöktü!
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çok modern bir stadyum" diyerek 20 Kasım 2016'da açılışını yaptığı Yeni Atatürk Stadı karda çöktü. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, karda çöken Eskişehir Yeni Atatürk Stadı’nın hesabını mecliste verdiği sonu önergesiyle sordu.

TOKİ’nin yaptırdığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’de 3 yıl önce “UEFA standartlarında çok modern bir stadyum” sözleri ile açtığı Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu yağan ilk karda çöktü. Kentin, 65 yıllık emektar stadı ise Millet Bahçesi’nin inşaatı için yıkıldı, Eskişehirspor statsız kaldı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu stat 3 yılda bu hale nasıl geldi? TOKİ bu stadı kime yaptırdı? Bakanlık bu çürük stadı nasıl kabul etti. Bu ihmalin, aymazlığın sorumlusu kim? Statsız kalan Eskişehirspor küme düşerse bunun hesabını kim ödeyecek” dedi.

“YA MAÇ OYNANDIĞI SIRADA BU HASAR GERÇEKLEŞSEYDİ?”

Çakırözer, “Anadolu Yıldızımız Eskişehirspor’umuzun yüzlerce galibiyet kazandığı Atatürk Stadyumu yıkılarak yerine Yeni Atatürk Stadyumu yapıldı. İktidar yöneticileri övünerek bahsettiler bu stadyumdan. Cumhurbaşkanı Erdoğan Eskişehir mitinglerinde ‘UEFA standartlarında çok modern bir stadyumu’ Eskişehir’e kazandırıyoruz dedi. Yöneticiler tarafından ‘TOKİ’ye yaptırdık ve anahtar teslim anlaşma sağlandı. Bize her şeyi hazır şeklinde teslim etmelerinden sonra, bizim kullanım hakkımız ve sorumluluğumuz başlayacak’ açıklamaları yapıldı. Ardından bu stadyumda Eskişehirsporumuzun maçları oynandı. Ama daha 3 yıl geçmeden stadyum ilk yoğun karda yıkıldı. Böyle mi çok modern stadyum oluyor? Ya maç oynandığı sırada bu hasar gerçekleşseydi ne olacaktı?” dedi.

Erdoğan ''çok modern'' diyerek açmıştı, çöktü! - Resim : 1

Çakırözer, “Yeni Atatürk stadyumu için ne kadar harcandı? Bu stat 3 yılda bu hale nasıl geldi? TOKİ bu stadı kime yaptırdı? Müteahhit firmanın daha önce spor kompleksi deneyimi var mıydı? Gençlik ve Spor Bakanlığı bu çürük haliyle bu stadı nasıl kabul etti? Kabulde kimlerin imzası var, TOKİ mi Bakanlık mı? Teslim alınırken stadyumun hataları fark edilmedi mi? Teslim raporunun altına kim imza attı? Bu ihmalin, aymazlığın sorumlusu kim?” sorularını yöneltti.

Eskişehirspor’un yüzlerce galibiyet kazandığı 65 yıllık Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun da Millet Bahçesi için yıkıldığını anımsatan Çakırözer, “65 yıllık stadın hiçbir sorunu yoktu. Yeni stat ise en az 1.5 yıl kullanılamayacak. Anadolu’nun yıldızı Eskişehirspor kendi evinde statsız kaldı. 1. Ligde zor durumda olan Eskişehirspor, Eskişehir’de seyircisinin önünde oynayamaz hale geldi. Küme düşerse hesabını kim verecek?” dedi.

“TOKİ YENİ STADI HANGİ MÜTEAHHİT FİRMAYA YAPTIRMIŞTIR?”

Çakırözer, hazırladığı soru önergesi ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan şu sorulara yanıt istedi:

• TOKİ yeni stadı hangi müteahhit firmaya yaptırmıştır? Bu firmanın daha önce spor kompleksi tecrübesi var mıdır? Stadın toplam proje bedeli kaç TL’dir?

• Stadyumun teslim alınmasında herhangi bir kusura rastlanmamış mıdır? Rastlandıysa stat nasıl kabul edilmiş ve açılmıştır?

• Stadyumun kabulüne TOKİ mi, Gençlik ve Spor Bakanlığı mı onay vermiştir? Stadın 3 yılda çökmesinin ardından kabule imza atan kamu görevlileri hakkında herhangi bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır?

• Stadyumun teslim alınmasının ardından geçen 3 yıl içinde herhangi bir bakım/onarım işlemi yapılmış mıdır? Bakım/onarım işlemleri kim tarafından yapılmaktadır?

• Çökmenin ardından stadyumun yeniden hizmete açılması için bir planlama yapılmış mıdır? Bakım onarım işlemleri kim tarafından yapılmaktadır? Bakım onarım işlemelerinin süresi için yapılan planlama nedir?

• Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TOKİ tarafından başka kentlerde yapılan statlarda da benzer sorunlar var mıdır?