Erdoğan Gaziantep'te: ''Benim halkım asla prim vermez''

Güncelleme:

Depremin yıktığı 10 ilimizdeki incelemelerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep'te yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde 1 yıl içerisinde yeni konutların yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e gitti.
Kahramanmaraş ve Pazarcık ilçesi, Hatay ve İskenderun ilçesi ile Adana'da dün deprem sonrası çalışmalarla ilgili bilgi alan Erdoğan, afetzedelerle bir araya geldi.

 Buradaki incelemelerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 14 bin 14, yaralı sayısının 63 bin 794 olduğunu açıkladı. ''Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarımızla sahadayız. Hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak.'' diyen Erdoğan, dün Kahramanmaraş'ta yaptığı "aile başı 10 bin TL destek ödemesi"ni bir kez daha hatırlattı.

 Dün Kahramanmaraş, Hatay ve Adana’yı ziyaret ettiğini dile getiren Erdoğan, “Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı, toplamda 14 bin 14’e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794 ve şu anda hemen yanı başımızda da gördüğünüz gibi enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir. Gaziantep’te ise 944 bina yıkılmış, bunun yanında 1415 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin 395 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Buradan bir kez daha depremin etkilediği şehirlerimizin tamamındaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum” dedi.

Deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarla sahada olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mız olarak hedefimiz, 1 yıl içerisinde yıkılan binalara konutlarımızı zemin artı 3-4 olmak üzere inşallah inşa etmek. Bunun yanında da yapılacak olan hasar tespit ile birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10‘ar bin lira nakdi yardım yapacağız. Bu nakdi yardım ile bu geçiş sürecini en azından sıkıntıları biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz. Tabi bir taraftan konteyner çalışmalarımız diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlerimiz var. Onların gemi bulma, arama çalışmalarını belli bir yere ulaştırdık ve gelecek konteynerleri de 10 ilimize dağıtacağız. Yine bunun yanında karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde de karavanlarla yine sıkıntıda olan vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde olacağız” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gaziantep'in ardından Kilis ve Osmaniye'yi de ziyaret etmesi bekleniyor.

Gaziantep'e giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı basın açıklamasından satır başları şu şekilde:

Dün depremin merkezi Kahramanmaray, arından Hatay ve Adana olmak üzere ziyaret gerçekleştirdik.

Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatıı kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794.

Yıkılan bina sayısı 6 bin 144 olarak belirlenmiştir.

Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak hedefimiz bir yıl içerisinde yıkılan binalara konutlarımızı zemin artı 3-4 olmak üzere inşa etmek.

Bunun yanında da yapılacak hasar-tespitle birlikte şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız.

Süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var.

Bu istismara benim halkım asla prim vermeyecektir.

Kaldı ki bugün inşallah OHAL ile ilgili Meclisimizde kanunun üç ay süreyle ilanını yapacağız.

Cumhurbaşkanı olarak ben adımı attım, Resmi Gazete'de yayınlandı. Bugün Meclis'te yapılacak oylamayla birlikte OHA yürürlüğe gircektir.

Bu Türkiye'de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden, tüm tefecilere, fitne gruplarına karşı OHAL ile müdahale imkanını devlete vermiş olacaktır.

Bazı yerlerde maalesef marketlere, AVM'lere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu gayretlere OHAL ile müdahale imkanını imkanını yakalayacaktır.

Hiç endişe etmeyin, biz bugüne kadar Van'da o devasa depremi nasıl atlattıysak, Malatya'da, Elazığ'da o malum depremleri nasıl atlattıysak, İzmir'deki o felaketi nasıl atlatıp, orada da binaları yapıp sahiplerine teslim ettiysek, aynı şekilde bu 10 ilimizde de süratle bunu yapacağız ve konutları sahiplerine teslim edeceğiz."