Erdoğan hakkında olay olacak iddia: ''Sinyallerini vermeye başladı''

Erdoğan hakkında olay olacak iddia: ''Sinyallerini vermeye başladı''
Güncelleme:

Yaklaşan 14 Mayıs seçimleriyle ilgili bir analiz haber yayınlayan The Economist, Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan için "Erdoğan, uslu duracağının sinyallerini veriyor" ifadesini kullandı.

İngiltere'de yayımlanan haftalık The Economist dergisinde "Kritik seçim öncesi Türkiye ekonomisinin vakti daralıyor" başlığı ile yayınlanan analizde, Türkiye’deki seçim süreci ve iktidarın ekonomi politikaları değerlendirildi.

Analizin girişinde, şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’yi ziyaret edenler, ekonomik sıkıntıyla boğuştuğu varsayılan bir ülkede restoranların genellikle müşterilerle dolup taştığını gördüklerinde şaşırabilir. Ama görünüş aldatıcıdır. Telaşın büyük bir nedeni, orta sınıf Türklerin, resmi olarak yüzde 55 olarak ölçülen ancak çok daha yüksek olduğuna inanılan enflasyonun, yarın birikimlerini yakıp yıkmasını izlemektense bugünkü kazançlarını harcamayı tercih etmeleridir.”

Maraş merkezli depremlerin ardından, ekonomik durumunun Erdoğan’ın ‘seçim umutlarını kararttığı’ belirtilen yazıda, “Hükümetin depremlere çok geç yanıt vermesi, Erdoğan’a ve AK Parti’ye desteği zedeledi" denildi ve anketlere işaret edildi. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç puan ilerisinde olduğu kaydedilen analizde, “Köleleştirilmiş bir medyanın avantajlarından ve ülkenin kurumları üzerinde kontrolden yararlanan popülist bir otokrat için bu açık pek de aşılamaz bir durum değil. Ancak bu, Erdoğan'ın herhangi bir büyük seçim öncesinde karşı karşıya kaldığı en büyük çıkmaz" ifadeleri kullanıldı.

'ERDOĞAN'IN FİKİRLERİ TÜKENİYOR'

“Erdoğan’ın kendisini bundan nasıl kurtarmayı planladığı belirsizliğini koruyor” denilen analizde, HDP’nin aday çıkarmayacağını açıklamasıyla Kılıçdaroğlu’nu güçlendirdiği belirtildi. “Erdoğan'ın fikirleri tükeniyor gibi görünüyor, özellikle de ekonomi konusunda” ifadelerine yer verilen analizde, şöyle devam edildi: “Şimdilik Erdoğan, dış dünyaya uslu durmaya istekli olduğunun sinyallerini veriyor. 17 Mart'ta, Finlandiya'nın geçen yıldan beri engellediği NATO teklifini onayladı. Ayrıca, NATO'daki müttefikleriyle büyük bir sürtüşme kaynağı olan yaptırımlar altındaki Rusya’dan mal geçişini yasakladı. Erdoğan, Türkiye'nin 2000'lerin başındaki hızlı yükselişinin mimarlarından biri olan Mehmet Şimşek'ten, ekibine yeniden katılmasını istedi. 2018'de ekonomi çarı olarak yerini Erdoğan'ın damadına bırakan Şimşek, itiraz etti.”