Erdoğan imzaladı, dini yayınlar sermayesi 4'e katlandı

Erdoğan imzaladı, dini yayınlar sermayesi 4'e katlandı
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesinin sermayesi dört katına arttırdı.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, sermayesi 80 milyon TL’ye çıkarılan Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün 4-6 yaş çocukların dini eğitimi için yüzbinlerce, FETÖ ve IŞİD’i anlatan on binlerce yayının yanı sıra Kuran kursu öğreticileri için bastırılan kitapların maliyeti ise 2.3 milyonu buldu. Diyanet’in 2018 yılı Ramazan ayındaki sahur programı nedeniyle yalnızca teknik harcamalar için 1 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı kararı kanundaki “Dinî Yayınlar Döner Sermaye İşletmesinin sermayesi, yirmi milyon Türk Lirasıdır. Bu miktarı on katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir” maddesine dayanılarak verildi.

2 yılda 60 milyon

Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün 2018’in ilk aylarında 2019 ortasına kadar yaklaşık 60 milyon TL’lik ihale gerçekleştirdiği belirlendi. Diyanet’in kitap basım ihalelerinin çoğu pazarlık usulü yani “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine” ilişkin madde kapsamında yapılması da dikkat çekti. Hükümetin “dindar nesil” projesi kapsamında Diyanet de kitap basımlarında ağırlığı çocuk kitaplarına verdi. Açıklanan ihale sonuçlarına göre son 2 yılda 4-6 yaş çocuklar kategorisinde Çocuklar için 10 TL’den satılan “İnanıyorum Serisi” 60 bin adet, Ailem serisi de 10 bin adet basıldı. Basım işleri arasında on binlerce “Yaz Kur’an Kursları Dinimi Öğreniyorum Kitabı ve Etkinlik Kitabı” da yer aldı.

İftar programına milyon TL

İhalelere göre, Diyanet 2018 yılında Diyanet TV’den iftar ve sahur programlarındaki canlı yayınların konaklama, dekor düzenleme ve teknik hizmet alımına 580 bin TL harcadı. Aynı sahur ve iftar programları için ışık ve ses sistemleri için de 192 bin TL ödendi. Diyanet FM verici ve anten alımı için de 1 milyon 890 bin TL bütçe ayrıldı. Diyanet radyolarının 38 noktada bulunan 66 adet FM radyo verici ve anten sistemleri kiralanması için de 1 milyon 830 bin TL ödendi. Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinde içeriklerin İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca, Almanca ve İspanyolca dil desteği için de 8 aylık anlaşmada tercüme şirketine 369 bin TL ödendi. Diyanet’in 3 aylık dergisinin yılda 4 kere ve toplamda 60 bin basılmasının bedeli de yarım milyonu buldu. Diyanet yayınlarının kargo şirketleriyle müftülüklr, KKTC Din Hizmetleri Müşavirliği ve talepte bulunan vatandaşlara gönderilmesi ile ilgili taşıma ihalesinin bedeli de 1 milyon 485 bin TL’ye ulaştı.
 

Cumhuriyet