Merkez Bankası'nın müdahalesi yetmedi! Dolar, euro ve altın uçuyor

Merkez Bankası'nın müdahalesi yetmedi! Dolar, euro ve altın uçuyor
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam katıldığı canlı yayın sırasında ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalar sonrası dolar 14 TL'yi aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştı. TCMB'den bugün piyasalara müdahale geldi. İşte piyasalardaki son durum...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün gece TRT'de yaptığı açıklamalar döviz kurunda yeni rekorlar getirdi.

Katıldığı canlı yayında "Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" ve "Biz kur faiz enflasyon sarmalında yaşamayacağız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim öncesine kadar faizlerde ciddi manada düşüşün olacağını belirtirken "takvim veremem" dedi. Erdoğan ayrıca "Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. Ülkemizin bu yolla cendereye sokulmak istenmesi bizim tarafımızdan engellenmiştir." ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın bu açıklamalarından sonra dolar ve euro, Türk Lirası karşısında rekor seviyeleri gördü. 

Erdoğan yayına başladığında dolar kuru 13.30 seviyesindeydi. Ancak Erdoğan'ın açıklamalarıyla birlikte hareketlenen piyasalarda güne 12.84 ile başlayan dolar 14,05 seviyesini test ederek tarihi rekor kırdı. Dolar bu rekorun ardından 13,74 seviyesine geriledi. Euro ise 15,5’i aşarak yeni tarihi zirvesini gördü. Dün güne 735'le başlayan altının gramı ise aynı anlarda 800 TL sınırına dayandı. Gram altın 789 TL'ye kadar yükseldi.

MERKEZ MÜDAHALE ETTİ

Öte yandan bugün saat 12:15'te Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada ""Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan
müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur" denildi.

Bu müdahale sonrasında dolar 12.41 seviyesine kadar çekildi. Ancak müdahalenin piyasalara etkisi kısa sürdü. Dolar yeniden yönünü yukarı çevirdi.

Dolar, Euro ve Sterlin

Dolar 13,39 TL'den, Euro 15,20 TL'den, Sterlin ise 17,89 TL'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,0910 lira, avronun satış fiyatı ise 14,8920 lira olmuştu.

Dolar, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'in 'Enflasyon arttı varlık alımlarını kısacağız' açıklamasından sonra yükselişe geçip 13,47 kuruşa gelerek rekor kırmıştı.

Altın ve gümüş

Onsu 1.784 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 762/770, çeyrek altın 1.235/1.1265, Cumhuriyet altını ise 5.085/5.153 TL alış/satış fiyatıyla fiyatlanıyor.

Kripto para piyasaları

Bitcoin 57 bin 341 dolardan, Ethereum ise 4 bin 685 dolardan işlem görüyor.

Erdoğan'dan faiz mesajı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk olduğu TRT yayınında düşük faiz politikası temelli yeni ekonomi modelinin hedeflerini anlattı.

2023 seçimleri öncesinde faiz, enflasyon ve kurda düşüş olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, şu ifadelere yer verdi: 

"Zengini zengin yapan modern faizciliktir. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar.

Kur-faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz.

Yüksek faiz için kısa vadede ülkeye giren fonlar var. Bu dövizi düşürebilir ama bizim için ideal değildir. Yükselen kuru düşürmek için her seferinde daha fazla faiz vermek gerekir.

Kur-faiz-enflasyon sarmalında yaşamayacağız. Büyümeyi istikrarsız hale getirmelerine müsaade etmeyeceğiz ve biz bu sarmaldan çıkacağız."