Erdoğan, Suudi Arabistan'a gidecek

Erdoğan, Suudi Arabistan'a gidecek
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın perşembe Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesi ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’la görüşmesi planlanıyor.

2018 yılında muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından iki ülke arasında gerilen ilişkiler geçtiğimiz aylarda düzelme rotasına girmişti.

Türkiye'nin olayla ilgili 26 kişinin yargılandığı davayı Suudi Arabistan'a devretmesinin ardından Reuters ev AFP gibi yabancı haber ajansları Erdoğan'ın Riyad'ı ziyareti edeceğini duyurdu.

Reuters’in analizine göre Ankara, "O zamandan beri Riyad'a yönelik söylemini keskin bir şekilde yumuşattı ve iki bölgesel güç arasında ikili bir mesele olmadığını söyleyecek kadar ileri gitti".

Merkez Bankası'nın eksideki rezervi, artan enflasyon ve dolar kuru, "Mavi Vatan" gibi meseleler Ankara'yı Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'la yakınlaştırdı. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle birlikte enerji fiyatlarındaki artış da Ankara'yı birçok Körfez ülkesine ekonomik destek için yaklaşmaya itti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arabistan'a olası ziyaretiyle ilgili konuşan üst düzey bir Türk yetkili, "Suudi Arabistan ziyareti sırasında Muhammed bin Selman ile bir görüşme olacak. İkili ilişkilerde yaşanan sıkıntılı dönemleri geride bırakarak ekonomi, yatırımlar ve bölgesel konular dahil birçok mesele masaya yatırılacak" dedi.

2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden bu yana gergin olan Ankara-Riyad arasındaki ilişkiler, Türkiye'nin davayı Suudi Arabistan'a havale etmesiyle iyileşme sinyalleri vermişti. Cinayet sonrasında Prens Selman ve diğer üst düzey Suudi yetkililer, Ankara tarafından cinayete karışmak ve yasal süreci aksatmakla suçlanmıştı.

Suudiler, Ankara'nın bu açıklamalarına, resmi olmasa da Türkiye ürünlerini boykot ederek karşılık vermişti.