Erdoğan'a ''Kazdağları'' davası!

Erdoğan'a ''Kazdağları'' davası!
Güncelleme:

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Çan Çevre Derneğinin de aralarında bulunduğu 16 STK ve Kurum adına Çanakkale Adliyesinde dava açıldı. ..

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Çan Çevre Derneğinin de aralarında bulunduğu 16 STK ve Kurum adına Çanakkale Adliyesinde dava açıldı. Davanın karşı tarafı ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı... Anayasadaki 104.maddeye dayalı olarak yetkisini kullanması istenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan davacılar faaliyette olan tüm termik santrallerin kapatmasını istiyorlar.

OdaTV'den Ahmet Ertan'ın haberine göre Çanakkale Adliyesi bugün tarihi bir güne ev sahipliği yaptı. 16 STK ve Kurum adına bir araya gelen çevre örgütleri Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına Termik Santralleri kapatması talebi ile Danıştay'da dava açılması için müracaatta bulundu. Cumhurbaşkanlığına açılan idari dava öncesinde düzenlenen basın açıklamasına Çevre Örgütleri temsilcileri ile CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural’da katılarak destek verdiler. Çan Çevre Derneği adına basın bildirisini okuyan Av.Ümran Aydın söz konusu dava ile ilgili olarak şu bilgileri verdi;

“İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda iklim krizinin etkilerini her gün can alıcı bir şekilde yaşamaktayız. İklim krizinin ve madenlerin neden olduğu bilimsel olarak da kanıtlanan Covid-19 pandemisi ile birlikte ile yaşamımız daha da çekilmez ve tehlikeli bir hale geldi. Hemen her gün sel, aşırı yağış, aşırı sıcaklık, kuraklık gibi iklim olayları yaşıyoruz, yaşamlarımızı kaybediyoruz. Doğamız ve tüm canlılar büyük zarar görüyor. Diğer yandan da Covid-19 pandemisi yeniden etkisini arttırdı ve dünyada ve ülkemizde çok sayıda insan hastalanıyor ve yaşamını yitiriyor.”

“ARTIK İŞİN ŞAKASI KALMADI. ACİL ÖNLEM GEREK!”

Av.Ümran Aydın basın açıklamasının devamında; “İklim krizine yol açan etmenlerden en önemlilerden birisinin termik santraller olduğunu bilmeyen kalmadı. Bir sürü ülke termik santrallerini kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde ise bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santrallerin açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor. Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santrallerin adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor. Biga yarımadasında halihazırda çalışan ikisi Çan’da, 3’ü Biga-Karabiga’da olmak üzere 5 adet termik santral var. Bu santraller yetmezmiş gibi ÇED Olumlu kararı almış, ÇED süreci devam eden, üretim lisansı almış yaklaşık 10 adet termik santral projesi daha var. Çan’da ve Biga’daki termik santrallerin bölgedeki insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri konusunda bilimsel çalışmalar varken hala yeni santrallerin açılması konusundaki ısrar kabul edilemez bir durumdur” bilgisini verdi.

“ÇANAKKALE’DE FAALİYETTE 5, ÇED BEKLEYEN 10 TERMİK DAHA VAR”

Çanakkale’nin Çan-Yenice ile Biga-Karabiga hattında halihazırda 5 termik santralin faaliyet gösterdiğini, 10 adet termik santraline de üretim lisansı verildiğine dikkat çeken Ümran Aydın; “Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde Covid-19 ölümlerinin daha fazla olduğu bilimsel olarak saptandı. Covid-19 virüsü termik santrallerden çıkan partikül maddelere yapışarak canlı kalabiliyor ve bulunduğu yerden daha da uzaklara taşınabiliyor. Bu konudaki bilimsel çalışmalar var. Nitekim pandemi başlangıcında sokağa çıkma yasağı ilan edilen iller arasına Zonguldak İlinin de alınması boşuna değildi. Zonguldak İli’nde yaşayan halk termik santraller nedeniyle sağlığını zaten kaybetmişti” dedi.

“CUMHURBAŞKANI HALK SAĞLIĞININ VE YAŞAM HAKKINI KORUMALIDIR!”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi sebebiyle Bakanlar kurula açılması gereken İdari Davanın Cumhurbaşkanlığına artık açıldığını belirten Av.Ümran Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Anayasa’daki yetkilerini kullanmasını istedi; “Anayasanın 104. Maddesi, Cumhurbaşkanına “Halk Sağlığının ve Halkın Yaşam Hakkının Korunması” konusunda yetki ve görev vermektedir. Termik santrallerin yol açtığı iklim değişikliğinin neden olduğu Covid-19 salgınını ve gelecekteki yeni Coronavirus mutasyonlarını engellemek ve termik santrallerin kurulduğu bölgelerde meydana gelen hava kirliliğinin Covid-19 ölümlerini arttırıcı etkisinin önüne geçmek için Cumhurbaşkanlığı gereken tedbirleri almak zorundadır.Ekoloji Birliği’nin çağrısı üzerine bileşen örgütler ve diğer katılımcı örgütlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı’na idari başvuruda bulunduk ve Anayasanın 104.maddesinden kaynaklanan yetki ve görevi doğrultusunda, küresel çapta iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının %30'undan ve hava kirliliğine neden olan Partikül madde (PM 2,5 ve PM 10 ) ve zehirli gazlardan sorumlu olan ve halen işletmede olan 30 adet kömürlü termik santrallerin üretim lisanslarının iptal edilerek bu termik santrallerin kapatılması ve ayrıca henüz işletmeye alınmamış olan 7 termik santrallerin ise üretim lisanslarının iptalini istedik” dedi.

“TERMİK SANTRALLER DERHAL KAPATILMALIDIR”

Av.Ümran Aydın basın açıklamasını şu sözlerle noktaladı; “Cumhurbaşkanlığı tarafından talebimize bugüne kadar herhangi bir yanıt verilmemiştir. Bizler de beşi Ekoloji Birliği bileşeni olan toplam 16 kurum olarak, talebimizin zımnen reddedilmiş sayılmasından dolayı Cumhurbaşkanlığının söz konusu santralleri kapatması talebi ile davamızı Danıştay'da açıyoruz. Cumhurbaşkanlığının daha önce çevre izni bulunmayan 6 adet santralın kapatılması konusunda gösterdiği hassasiyeti bu kez tüm santraller için kullanmasını ve santralleri kapatmasını istiyoruz. Termik Öldürür! Tüm Termik Santraller Kapatılsın! Adil Enerji Dönüşümü, Hemen Şimdi!

“TERMİK SANTRALLERDEN YAYILAN PARTiKÜLLER VİRÜSÜ YAYIYOR”

Çevre konularında Adana bölgesinde verilen hukuki mücadelelerle tanınan Adana Barosu Avukatlarından İsmail Hakkı Atal tarafından hazırlanan dava dosyası Çanakkale İdare Mahkemesine verildi. Dava dosyası hakkında bilgi veren Av. Atal; “Bu davamızın çok önemli bilimsel dayanakları var. Ancak dünya çapında salgına sebep olan Covid-19 pandemisinden sonra dayanaklarımız inanılmayacak kadar kuvvetlendi. Bugün Termik Santrallerin neden olduğu hava kirliği iklim değişikliği sadece ülkemizi değil, sadece termik santrallerin etrafında yaşayanları değil 7,6 milyar gezegen nüfusunu tehdit ediyor. İtalya’da Covid-19 Pandemisi sırasında termik santrallerin de yer aldı kuzey İtalya’da otomobil fabrikalarının yoğun olduğu bölgede Covid-19 vakalarından ölümlerin oranı yüzde 12 çıktı. İtalya’nın geri kalanında yüzde 4,5 çıktı. Dünya Bankası Hollanda da bir çalışma yaptı; 355 yerleşim yerinde. Termik santrallerin neden olduğu partikül madde sadece 1 miligramda Covid-19 vaka artış oranlarında yüzde 60 artış olduğu gözlemlendi. Amerika’da Harvard üniversitesi bir çalışma yaptı. 2,5 mikron Termik Santral partiküllerinde sadece 1 mikro gramlık artışın Covid-19 ölümlerinde yüzde 8 artışa yol açtığı ortaya çıktı.

“ZONGULDAK BU YÜZDEN KARANTİNAYA ALINMIŞTI”

İsmail Hakkı Atal, termik santrallerin bacasından çıkan zehirli partiküllerin eskiden sadece kanser yaptığını şimdi ise Covid-19 virüsünü yayarak ölümleri arttırdığını, bunu da engelleyebilecek hiçbir teknoloji olmadığını açıkladı; “Bakın salgının ilk ayında Cumhurbaşkanı sadece Zonguldak ilimizde tam karantina uyguladı. Türkiye genelinde belli yaş gruplarında kısıtlama varken; Zonguldak’ta termik santrallerin yarattığı hava kirliliğinden bulaşan Covid-19 salgını artışa sebep olunca tüm il karantinaya alınmıştı. Çünkü termik santrallerin bacasında çıkan ve Covid-19 virüsü taşıyan partikülleri tutabilecek, engelleyebilecek, yok edebilecek hiçbir teknoloji henüz dünyada bulunmuyor. Bu sebeple Cumhurbaşkanlığına insan sağlığını, çevre sağlığını korumak amacıyla; anayasa’daki 104.maddenin vermiş olduğu yetkiyi kullanması istemiyle dava açtık.”

Cumhurbaşkanlığına anayasadaki 104.maddeden kaynaklı yetkisini kullanması ve termik santralleri kapatması için İdari Mahkemeye dava açan çevre örgüt ve kurular ise şunlar;

Adana Tabip Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Çevre ve Tüketici Koruma Derneği-Adana, EGEÇEP Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Turunçgil Üreticileri Birliği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, Erzin Ziraat Odası, İskenderun Çevre Koruma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mersin Çevre Dostları Derneği, Ordu Çevre Derneği,Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi Derneği, Yeşil Artvin Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası.

OdaTV