Erken Hasat Zeytinden Kaliteli Yağ Çıktı

Erken Hasat Zeytinden Kaliteli Yağ Çıktı

Türkiye’nin en önemli zeytin ürerim merkezlerinden Balıkesir’in Körfez Bölgesinde yeşil zeytin hasadına başlanırken, yörede erken hasat zeytinyağı üretimi yapan bazı fabrikalar da zeytin işlemeye başladı.

- Türkiye’nin en önemli zeytin ürerim merkezlerinden Balıkesir’in Körfez Bölgesinde yeşil zeytin hasadına başlanırken, yörede erken hasat zeytinyağı üretimi yapan bazı fabrikalar da zeytin işlemeye başladı.

Gömeç ilçesine bağlı Karaağaç beldesinde erken hasat zeytinyağı üretimi yapan bir fabrikada sıkılan zeytinlerden 0.2 asit zeytin yağı elde edildi. Balıkesir’in Burhaniye, Edremit, Havran, Gömeç ve Ayvalık ilçelerinde salamuralık yeşil çizik zeytin hasadına başlanırken bazı fabrikalar da erken hasat ürünü işlemeye başladı. Karaağaç beldesinde Mehmet Özgür Manisalı’ya ait tesislerde de ilk erken hasat zeytin işlendi. İlk zeytinyağının 2 dizyem (0.2 asit) çıkması ise üreticileri sevindirdi. Kaliteye önem verdiklerini anlatan işletme sahibi Mehmet Özgür Manisalı, “2013 yılı hasadına Öz-Em zeytinyağları olarak başladık. Bu yıl da her zaman olduğu gibi erken hasatlarımıza soğuk sıkım olarak üretime devam ediyoruz. İlk sıktığımız yağlar 0.2 dizyem çıktı. Yani.0.2 asit. Bu da üst düzey yağlar sınıfında. Geçen yıl aldığımız ödülleri bu sene de devam ettirmeye çalışacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Erken hasat yağlarımız yaklaşık 6 ülkeden ödül aldı. Bu yıl da gene o ülkelere aynı şekilde zeytinyağı yarışmalarına gene erken hasatla soğuk sıkımla katılacağız. İnşallah bu sene de almayı düşünüyoruz. Çok iddialıyız bu konuda. Soğuk sıkım zeytinyağının çok önemli olduğunu dünyada çoğu kimse biliyor. Fakat ülkemizde bilinmediği için yeni yeni soğuk sıkım zeytinyağı üretilmeye başlandı. Bu zeytinyağlarımızın kalitesini tam anlamıyla gösterebilme şansını elde ediyoruz. Soğuk sıkım yaparaktan ısıl ve ışıl sistem girdiği zaman. Soğuk sıkım yaparaktan yağlarımızın kalitesini daha da artırıyoruz. Yaptığımız üretim şekli ekolojik sistem pirina çıkmasını sağlıyor. Sonucunda da doğaya ve çevreye karşı duyarlı bir işletme olarak bu sektörde devam ettiriyoruz işlerimizi. İnşallah bu sene de çok güzel şeyler olacak. Yöremizin zeytinlerini, zeytin ağaçlarını korumak, onları onlardaki gerçekten zeytinyağı üretiminde kaliteli ürünler almaya çalışıyoruz. İnşallah başarılı oluruz. Türk zeytinyağını tüm dünyada başarıyla temsil etmiş oluruz inşallah bu sene de” dedi.

Gıda Mühendisi Kazım Karabıyık da, “Yöremizde yeşil zeytin hasadıyla birlikte zeytinyağı üretimi de başlamış oldu. Yeni silkim yeşil zeytinlerden erken hasat yağlar elde edilmeye başlandı. Özellikle soğuk sıkım yapılan yeşil zeytinlerden çok kaliteli zeytinyağı elde edilmektedir. 0.2 dizyeme kadar yağ elde etmiş bulunmaktayız. Bu soğuk sıkım yaptığımız zeytinyağlarında hem besin değeri daha iyi korunmakta, hem tadı ve aroması çok daha güzel olmakta. Böylelikle, en üst seviyede zeytinyağı alınmaktadır” dedi.