ESENLER BULUŞMALARI -ELEŞTİRMEN-YAZAR LEKESİZ: -GÜNÜMÜZÜN MODERN TOPLUMLARI DÜŞÜNCEDEN MUAF OLMAK TEHLİKESİYLE YÜZ YÜZE KALMIŞTIR. OYSAKİ DÜŞÜNMENİN VE YENİ BİLGİ ÜRETMENİN SONU YOKTUR

ESENLER BULUŞMALARI     -ELEŞTİRMEN-YAZAR LEKESİZ:     -GÜNÜMÜZÜN MODERN TOPLUMLARI DÜŞÜNCEDEN MUAF      OLMAK TEHLİKESİYLE YÜZ YÜZE KALMIŞTIR. OYSAKİ      DÜŞÜNMENİN VE YENİ BİLGİ ÜRETMENİN SONU YOKTUR

Eleştirmen-Yazar Ömer Lekesiz, modern toplumların, düşünceden muaf olmak tehlikesiyle yüz yüze kaldığını bildirdi.

Eleştirmen-Yazar Ömer Lekesiz, modern toplumların, düşünceden muaf olmak tehlikesiyle yüz yüze kaldığını bildirdi.

Esenler Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Esenler Buluşmaları"nın konuğu olan Lekesiz, "Niçin okumalı, nasıl okumalı, ne okumalı?" başlığında verdiği seminerde, kitap okumayı geniş bir perspektifle değerlendirdi.

Kitap okumanın önemine dikkati çeken Lekesiz, Türk toplumunun az kitap okuduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Okumak, bir tür yüzleşmektir. Okumak, bizi kainat içinde çok dinamik ve zinde tutar. Ayrıca bugüne kadar uzanan süreci yeniden okumak ve yorumlamak anlamını taşır. Okumak, bize verilmiş bir bilginin bilgisini keşfetmek ve bir düşünce üzerine düşünmektir. Herkesin kendisine göre bir okuma tarzı vardır. Günümüzün modern toplumları düşünceden muaf olmak tehlikesiyle yüz yüze kalmıştır. Oysaki düşünmenin ve yeni bilgi üretmenin sonu yoktur."

Kitapta altı çizilmesi gereken satırların bulunması gerektiğine dikkati çeken Lekesiz, kitap okumak için iyi bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.

Kitap yazarı kadar çevirmenin de önemli olduğunu vurgulayan Lekesiz, herkesin çevirisinin okunamayacağını belirtti.

Lekesiz, bir kitabın az veya çok baskı yapmasının, o kitabın değerli olduğu anlamına gelemeyeceğini, bir kitap iyiyse zaten iyi bir kitap olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Kimyanın nasıl bir özel dili varsa, eleştirinin de kendine özgü bir dili olduğunu belirten Lekesiz, kendisinin eleştirilerini öykü üzerinde yoğunlaştırdığını bildirdi.

Lekesiz, Türkiye'deki eleştirmen sayısının beşi geçmediğini, iyi bir eleştiri yazarı olmanın yolunun, iyi bir tarih bilmekten ve bilgi sürecinden geçtiğini kaydetti.