Eski MİT'çiden Çevik Bir'e büyük suçlama !

Eski MİT'çiden Çevik Bir'e büyük suçlama !

Emekli Org. Çevik Bir, Öcalan'a suikast timindeki elemanlarını geri mi çekmişti ?

3. Ergenekon iddianamesi kapsamında savcıya bilgi veren MİT eski Kontr-terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, sanık Prof. Dr. Yalçın Küçük’le ilgili bölümde, teröristbaşı Abdullah Öcalan’a yönelik suikast hazırlığı sırasında yaşanan gelişmeleri anlatırken, ilginç bilgileri de açıkladı.

PKK’yı bitirmek için 1996-1997’de yapılan çalışmalarda bazı yurtdışı telefonların da MİT’in takibinde olduğunu anlatan Eymür, “Dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı ve Şam’daki askeri ataşe arasındaki görüşmede, ‘Suriye’ye ekipler yollandığını, Abdullah Öcalan’ı ipe bağlayıp sürükleye sürükleye getirecekleri’ konuşuldu.

Dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, bu konuşmayı hayretle karşıladı. Bildiğim kadarıyla Genelkurmay Başkanı’na bildirdi” diye konuştu.

Bir’e suçlama

Eymür, ifadesinde özetle şöyle dedi: “1994’te MİT’e geri döndüm. Başında bulunduğum Özel İstihbarat Dairesi’nin ana hedeflerinden birisi PKK’nın başı Abdullah Öcalan’dı. Öcalan’ın Şam’da ikamet ettiğini öğrendikten sonra Öcalan’ı etkisiz hale getirmek için üst makamların oluru ile MİT’in kontrolündeki bölgede asker ve polisin katılımıyla operasyon için müşterek ekip kurduk.

Basında çıkan haberlerden sonra polis gruptan ayrıldı. Netice olarak 1 ton C4 patlayıcı yerleştirilmiş minibüsü illegal olarak Suriye’ye soktuk. Araç, planlanan şekilde Abdullah Öcalan’ın bulunduğu kampın önüne bırakılmadığı için eylem tam olarak hedefine ulaşamadı.

Bütün bu süreç içinde hem kendi teşkilatım içinde hem de teşkilat dışındaki bazı kurumlarda çalışan görevliler Öcalan’a yönelik bu faaliyeti sabote etmek için engellemelerde bulundu. Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, özel olarak kurulan birlikteki elemanları, eğitim zamanları geldiği gerekçesiyle geri çekti.

Bu engellemelerin dış istihbarat servislerinin etkisinde olan bazı görevlilerce yapıldığı kanaatindeyim. Genelkurmay Başkanlığı kanalıyla Gölcük’ten aldığımız patlayıcı malzemeler birkaç gün sonra Cumhuriyet gazetesinde ‘MİT, 1 ton patlayıcıyı ne yapacak, neden verildi?’ şeklinde habere konu oldu. Buradaki amaç bir yerlere mesaj vermekti.”

Eymür, sanık Küçük’ün bir zamanlar PKK’ya ve özellikle Abdullah Öcalan’a danışmanlık yaptığını söyledi. Daha sonra Öcalan ile Küçük’ün arasının açıldığını anlatan Eymür, “Küçük, PKK’yı yönlendiren, taktik ve strateji veren bir durumdaydı. Teşkilat olarak PKK’yla bağlantılı yurtdışındaki bir hedef olarak bize verilmişti. Faaliyetlerini izlemiştik” dedi.

Apo’nun açıklaması

İddianamede, kendisine yönelik suikast hazırlığı yapılan Öcalan, İmralı Cezaevi’ndeki ifadesinde, Suriye’de meydana gelen bombalama eylemlerinden sonra Hafız Esat’ın kendisine Ağa isimli bir kişiyle haber gönderdiğini iddia etti. Öcalan, “Bu eylemlerin kendi yüzünden olduğunu söyledi. 6 Mayıs 1996’da bana suikast yapılacağını Yalçın Küçük söyledi. Bunu nereden öğrendiğini sordum. ANAP’lı üst düzey biri tarafından kendisine sızdırıldığını söyledi” dedi.