Eskişehir'de "Uğur Mumcu Parkı" Açıldı

Eskişehir'de "Uğur Mumcu Parkı" Açıldı

- Mumcu'nun bombalı saldırıda kullanılamaz hale gelen otomobili, adının verildiği parkta sergileniyor

ESKİŞEHİR (AA) - Ankara'daki evinin önünde 24 Ocak 1993'te otomobiline konulan bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu için Eskişehir'de merkez Odunpazarı İlçe Belediyesi tarafından yaptırılan park, törenle açıldı. Mumcu'nun otomobili, adının verildiği parkta sergilendi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Büyükdere Mahallesi Buse Sokak'ta gerçekleştirilen parkın açılış töreninde yaptığı konuşmada, 23 yıl önce yaşanan olayın Türkiye demokrasisine yönelik bir suikast olduğunu belirtti.

Üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen, olayın hala aydınlatamadığını anlatan Gök, "Bu olay aydınlatılamadı, hala karanlık pek çok noktası var ama bugün hala Uğur Mumcu’nun yazdıklarından, onun ilkelerinden ve onun düşüncelerinden yola çıkarak kendisini sosyal demokraside, yurtseverlikte, devrimcilikte tanımlayan binler, on binler, o suikaste inat her yerde toplanmaya ve Uğur Mumcu’yu anmaya devam ediyorlar" dedi.

Gök, Uğur Mumcu'nun Türkiye’nin yüz akı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Demokrasinin iftiharı sevgili Uğur Mumcu, yazdıklarını hiçbir zaman çekinmeden gazetesinde yayınladı ve fikirlerini ifade etti. Bugün zannediyorlar ki bombayla ya da demir parmaklıklar arkasına gazetecileri, aydınları, yurtseverleri atarsak, Türkiye’de demokrasi mücadelesi bitecek. Hayır bitmeyecek. Sevgili genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da gönlü ve aklı bugün burada. Bu mücadeleyi vereceğiz. İşimizin zor olduğunu biliyoruz ama bu mücadele mutlaka verilecektir. Biz aslında bu töreni gerçekleştirirken biz özür borçluyuz. Sevgili Güldal Mumcu, sevgili eşinizi koruyamadık. Ondan sonrakileri de koruyamadık. Muammer Aksoy'ları, Bahriye Üçok'ları ve daha nicelerini. Sizlerden özür diliyoruz. Türkiye'deki seçkin aydınlarımızı koruyamadık, onların fikirlerinden ve ilkelerinden milyonların yararlanmasını ve faydalanmasını ne yazık ki sağlayamadık. Türkiye'ye demokrasiyi veren bizler, sizlerden özür diliyoruz. Ben bu özrü gerçekleştiriyorum. Bütün aydınlarımız adına, bütün yurtseverlerimiz adına bugün burada açacağımız anıtımızın işte bu hakikatlerle yüzleşmesine bir vesile olmasını diliyorum."

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise Uğur Mumcu için yapılan ve üzerinde otomobilinin bulunduğu anıtın belge niteliği taşıdığını ifade etti.

Mumcu'nun aracının failler bulunduktan sonra parktan kaldırılmasının gündemde olduğunu anlatan Büyükerşen, "Ben failler bulunsa da aracın buradan kaldırılması taraftarı değilim" diye konuştu.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt da Eskişehir halkının yaşanan suikasti unutmayacağını ve Uğur Mumcu'yu unutturmamak için bu anıtı yaptıklarını kaydetti.

Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu ise park açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.

Eşinin ölümünün üzerinden 23 yıl geçtiğini anımsatan Mumcu, şunları söyledi:

"Olayların aydınlatılması için yılmadan uğraştık. Bir dava açıldı. O davanın sonucunda bazı katiller yakalandı. Fakat Uğur Mumcu'yu öldürenlerin kim olduğuna dair tam net bir sonuca ulaşamadık. Zanlılardan bir tanesi yakalanmadı. Bombayı koyan olduğu söylendi. Kod adı 'Cihan', adı 'Oğuz Demir' idi ve hala firarda ya da akibetini bilmiyoruz. O kişi ortada yok ve bizim davamız hala açıkta. Nedenini bilmiyoruz. Kimin öldürdüğünü bilmiyoruz. Bunu açıklamak için uğraş vermemize rağmen, net bir sonuca da ulaşmış değiliz."

Güldal Mumcu, eşinin iyi bir gazeteci olduğunu belirterek, "Bir gazeteci sadece ve sadece halkın bilgilenme hakkı için gerçekleri halka duyuran bir insandır. Uğur da yılmadan öğrendiklerini halkın bilgilenme hakkı için yılmadan yazdı. Tabi bu yazdıkları herkesi rahatsız etti. Bu gün yaşadıklarımızın başımıza geleceğini ve neler yaşayacağımızı hepsini bir bir anlattı. O bir kahin değildi, müneccim hele hiç değildi. Ama gerçekleri araştırdığı için bugün olacaklara, ışık tutan bilgilere ulaşmıştı. Bütün bunları paylaştı. Bunları paylaştığı içinde öldürüldü" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, park törenle açıldı.

Davetliler, açılış töreninden sonra Uğur Mumcu'nun camekan içindeki otomobilinin bulunduğu anıtın önüne karanfil bırakarak, güvercin uçurdu.