Evliler aileyi, bekarlar tatili seçiyor

Evliler aileyi, bekarlar tatili seçiyor

İşte Türkiye’de son 8 yılda 56 bin 443 kişinin gerçekleştirdiği yan hak tercihlerin incelendiği araştırmada öne çıkanlar…

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde kurum müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, ‘Esnek Yan Haklar’ programını uygulayan müşterilerin veri tabanıyla gerçekleştirdiği ‘Esnek Yan Haklar Programlarında Seçim Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı.

Araştırma kapsamında, 2009 ve 2016 yılları arasında ilaç, hızlı tüketim ürünleri, dayanıklı tüketim malları ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası 37 firmada çalışan 56 bin 443 kişinin yaptıkları seçimler analiz edildi.

Ücretten kesinti ile yeni yan haklar alımı tercih ediliyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, esnek yan haklar programının uygulandığı şirketlerde yeni bir uygulama dikkat çekiyor. Buna göre, çalışanlar kurumun sunduğu avantajlı fiyatlardan faydalanarak, ücretten yapılan kesinti ile yan hak alımı yapmaya başladı. Aslında çok önceden bu yana özellikle sağlık sigortaları alanında denenen ve uygulanan bu yöntemin artık tüm yan haklara kadar genişlediği gözlemleniyor. Firmaların Mercer’ın sunduğu program sayesinde, şirketin satın alma gücünü kullanarak çalışanları için indirimli fiyatlardan aldığı ürün ve hizmetler, çalışanların isteğine bağlı olarak ek faydaya dönüşüyor. Mercer’ın müşteri tabanında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; 2016 yılında seçim yapan çalışanların yüzde 8’i ücretinin bir bölümünden feragat ederek ve dolayısıyla ücretinden kesinti yöntemini kullanarak BES, alışveriş çeki ve şahıs sigortaları alanında geniş satın almalar gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Bekarlar kendilerine bakıyor

‘Esnek Yan Haklar Programlarında Seçim Eğilimleri Araştırması’nın sonuçlarına göre, çalışanlar mevcutta sahip oldukları bazı haklardan vazgeçerek, yeni yan haklar almayı tercih ettiği kalemlerin başında; nakit olarak verilen sosyal yardımlar, ulaşım yardımı, kanunun üzerinde verilen ek izin günleri, yemek çekleri ve sağlık sigortası geliyor. Buna karşılık havlu, sabun, hijyen paketi, ramazan erzağı, çikolata, ayakkabı, giyim, bayram, yakacak, eğitim, ulaşım, spor, çocuk, izin yardımı, alışveriş veya yılbaşı çeki gibi başlıklarda nakit olarak sağlanan yardımların yerine çalışanlar farklı alanlardaki ihtiyaçlarını karşılayan hak satın almayı tercih ediyor. Evli çalışanlar esnek bütçelerini oluştururken, yıllık izin günleri, yemek çeki tutarları veya sağlık sigortasında eş kapsamını azaltmayı tercih ediyor. Evli çalışanların en çok almayı tercih ettiği seçenekler ise BES, diş/gözlük teminatı, hayat sigortası ve alışveriş kartı olarak ön plana çıkıyor. Bekar çalışanlar ise esnek yan hak paketlerini oluştururken sosyal yardımlar ile birlikte sağlık ve hayat sigortasını azaltıp; check-up, tatil, teknoloji alışverişi ve spor imkanlarından yararlanıyor.

Esnek yan haklar programlarını en çok satış ve pazarlamacılar kullanıyor

Araştırmanın sonuçlarına göre, satış ve pazarlama pozisyonlarında görev yapan çalışanlar, esnek yan haklar programlarını en çok kullananlar olarak göze çarpıyor. Bu çalışanlar mevcutta sahip oldukları yan haklardan vazgeçerek yerine yeni yan haklar almayı tercih ederken, en çok BES, diş/gözlük teminatı, çok amaçlı çekler ve spor kulübü üyeliği programlarınından yararlanıyor. Merkez ofis pozisyonlarında çalışanların ise, sağlık ve hayat sigortası kapsamını artırmayı tercih ettikleri gözlemleniyor. Merkez ofis pozisyonlarında çalışanların en çok tercih ettikleri yan haklar arasında; BES, Check-up, eş için check-up ve akaryakıt çeki yer alıyor.

30 yaşından sonra BES kaçınılmaz

Araştırmanın yaş gruplarına göre sonuçları incelendiğinde, 18-30 yaş grubu çalışanların esnek bütçelerini oluştururken sosyal yardımlar ile birlikte en çok sağlık ve hayat sigortalarını azaltmayı tercih ettikleri görülüyor. Bu yaş grubu; yan haklarda en çok tatil paketi, profesyonel gelişim ve eğitim yardımı, diş/gözlük teminatı, çok amaçlı alışveriş çekleri ve spor kulübü üyeliği seçeneklerini tercih ediyor. 30-40 yaş grubu çalışanlar; sosyal yardımlar ile birlikte en çok kanun üzerinde verilen ek yıllık izin günleri ve yemek çeki kapsamını azaltırken; check-up, BES ve temel ihtiyaç çeklerine daha çok yöneliyor. 40-50 yaş arasındaki çalışanlar da esnek bütçelerini oluştururken yine sosyal yardımlar ile birlikte en çok kanun üzerinde verilen ek yıllık izin günleri, yemek çeki tutarları ve sağlık sigortasındaki eş kapsamını azaltıyorlar. Daha çok tercih edilen yan haklar ise, kendi veya çocuklarının sağlık sigortalarında genişleme, akaryakıt kartı, BES ve eş için hayat sigortası olarak ön plana çıkıyor. 50 yaş üstü çalışanların ise, kanun üzerinde verilen ek yıllık izinlerini koruma eğiliminde oldukları dikkat çekiyor.

Sağlık sigortaları en çok esneyen programların başında geliyor

Erkek çalışanlar esnek bütçelerini oluştururken en çok kanun üzerinde verilen ek yıllık izin günlerini, sosyal yardımlarını, yemek çeki tutarlarını, sağlık sigortasında kendilerinin veya çocuklarının kapsamını azaltmayı tercih ediyor. Diş/gözlük teminatı, check-up, BES, kritik hastalıklar sigortası ve çok amaçlı alışveriş çekleri en çok tercih ettikleri yeni yan haklar arasında yer alıyor. Kadın çalışanlar en çok sosyal yardımlar ile birlikte hayat sigortasında kendilerinin veya sağlık sigortasında eşlerinin kapsamını azaltmayı tercih ediyor. Kadınların en çok tercih ettiği yeni yan haklar ise, kendilerinin veya çocuklarının sağlık sigortası kapsamında genişleme, BES, eş için hayat sigortası ve spor kulübü üyeliği olarak dikkat çekiyor.

Can Suntay: “İhtiyaçlar sadece yaşa göre değil; pozisyon, cinsiyet ve medeni duruma göre de değişiklik gösteriyor”

Artık günümüzde yan haklarda tekrarlanan seçeneklerden ziyade esneklik arayışı ve kişiye özel tasarım arayışları oldukça popüler hale geldi. Bu alandaki muhtemel ihtiyacı öngörerek yurtdışındaki en iyi uygulamaları inceleyip, Türkiye’nin ilk Esnek Yan Haklar Programı’nı sunmaya başladığımız günden bu yana her geçen gün konuya ilginin artarak devam ettiğini görmek bizleri oldukça sevindiriyor. Bu çalışma sonucunda çalışanlar arasındaki farklı ihtiyaçların sadece yaştan kaynaklanmadığını daha net olarak gördük. Pozisyon, cinsiyet, medeni durum ve hatta lokasyona göre oluşan farklı tüketim davranışlarının seçim sonuçları ve programın yönetim şekline de ilerleyen dönemlerde bir etkisi olacağını düşünüyoruz. Esnek Yan Haklar programları ile birlikte aynı anda üç ve belki de daha fazla jenerasyonun bir arada çalıştığı şirketlerde artık farklı ihtiyaçlar dinlenir hale geldi. Farklı yaşam ve kariyer döngüsünde olan kişiler kendi hayatlarını sahiplenirken her sene değişken ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına şirketin sağladığı bütçeyi kullanıyorlar. Gelecek senelerde bu programı tüm zamanlarda alışverişe açık olabilecek bir portal haline getirebilmek için çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz.