Evren'in şaka gibi sözleri..

Evren'in şaka gibi sözleri..

Kenan Evren’in darbeden 18 gün sonra Harp Okulu’nda söylediği sözler..

12 Eylül darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren, darbeden 18 gün sonra 30 Eylül'de Harp Okulu'nun açılışında yaptığı konuşmada, geleceğin subaylarına politikadan ve darbe faaliyetlerinden uzak durmalarını tavsiye etmiş.

SUBAYLARA SESLENDİ

Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği tarafından 1981 yılında bastırılan, '12 Eylül Öncesi ve Sonrası' isimli kitapta Devlet Başkanı Orgeneral Evren'in, 30 Eylül 1980'de yani darbeden 18 gün sonra Harp Okulu'nun açılış konuşması da yer alıyor. Evren, bu konuşmasında, kuvvet komutanlarına, geleceğin subaylarına, asker olduklarını unutmamalarını ve politikadan uzak durmalarını söylüyor.

BUNA MECBUR OLDUK

Konuşmasında, kendisiyle birlikte darbeyi gerçekleştiren 4 kuvvet komutanının, alt kademedeki subayları politikaya bulaştırmamak için gayret sarf ettiğini dile getiren Evren, askeri öğrencilere şöyle sesleniyor:

“..Evlatlarım. Bu yaşlarda, bu çağlarda, sakın ola ki politika ile uğraşmayınız. Biz bugün, politikanın içine atılmışsak, yurdumuzun içine düştüğü bu felaketli durumdan her zaman olduğu gibi, milletimizi düzlüğe çıkartmak için, buna mecbur olduk. Ulu önder Atatürk'ün de daima bize direktifi bu olmuştur. Ne zaman ki bir ordu politikanın içine girmiştir; o ordu, yavaş yavaş disiplinini kaybetmeye ve yavaş yavaş çökmeye başlamıştır. Bunun en bariz misalini bizim yakın tarihimizde 'Balkan Harbi'nde' görebiliriz. Onun için bizim yaptığımız harekâtı (darbeyi) kendinize sakın ola ki misal olarak almayınız Biz orduyu politikadan kurtarmak ve politika çamurunun içerisine bulaşmasını önlemek için emir komuta zinciri içinde, bu harekatı yapmak zorunda kaldık. Eğer bu harekâtı yapmasaydık; bundan öncekiler gibi ordu politikanın içine girerdi. Bizim altımızdaki kademelere bunu (politikayı) bulaştırmamak için her türlü çabayı sarf ediyoruz..”

Kitapta, 1960'ların sonlarından 12 Eylül 1980'e kadarki süreçte, ülkede yaşanan ve gazete manşetlerine yansıyan bombalama, suikast, eylemler, yürüyüşler, adam kaçırmalar ve provokasyonlar ile siyasetçilerin gerginliği tırmandıran beyanatlarına yer verilerek, gerçekleştirilen darbenin meşruluğu ön plana çıkartılıyor.

 

Star