Ezidi Peşmerge Komutanı PKK'yı tehdit etti

Ezidi Peşmerge Komutanı PKK'yı tehdit etti

Ezidi Peşmerge Komutanı "PKK'yı, bölgemizden çekilmediği takdirde, silah kullanarak çıkaracağız" diyerek PKK'ya rest çekti.

Irak'ın kuzeyinde bulunan Musul kentinin Sincar ilçesindeki Ezidi Peşmerge Komutanı Kasım Dırbo, terör örgütü PKK'yı Sincar'da barındırmayacaklarını, örgütün bölgeden çekilmemesi durumunda silahlı güce başvuracaklarını belirtti.

AA muhabirine konuşan Ezidi Peşmerge Komutanı Dırbo, PKK'nın Sincar'daki varlığı ve Ezidilerin örgüte karşı tepkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Dırbo, "PKK'yı, bölgemizden çekilmediği takdirde, silah kullanarak çıkaracağız." dedi.

PKK'nın Ağustos 2014'te DAEŞ'in Sincar'a düzenlediği saldırılardan istifade ederek bölgeyi ele geçirme planları olduğunu aktaran Dırbo, bölgelerinde "Ezidi Peşmergelerin" dışında herhangi bir yabancı gücün varlığına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

"PKK, girdiği tüm bölgelerde çatışma ve istikrarsızlığa neden oldu"

PKK'nın DAEŞ'i bahane ederek bölgede kalmaya devam ettiğini belirten Dırbo, şunları söyledi:

"DAEŞ'in bölgedeki varlığına son verilmesine rağmen PKK militanları Ezidi bölgelerinde kalmakta ısrar ederlerse, kendi bölgemizin güvenliği için mecburen Türkiye veya başka bir ülkenin yardımını da alarak onları Şengal'den (Sincar) çıkaracağız. PKK, dünyanın terör listesinde bulunan bir örgüt. Girdiği tüm bölgelerde çatışma ve istikrarsızlığa neden olduğunun, kaos çıkardığının farkındayız. Terör listesine girmiş bir örgüt bize neyin barış ve huzurunu getirecek. Bölgemizden çekilmedikleri takdirde, silah gücü kullanarak onları çıkaracağız."

Dırbo, PKK'nın Sincar ilçesi ve dağındaki Ezidilere uyguladığı dayatmaların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, "Topraklarımız ve evimize el koyup o şekilde rahat bırakılacaklarını sanıyorlarsa bence büyük bir yanılgı içerisindeler. Ezidilerin hepsi PKK'nın gerçek yüzünü kısa sürede gördü." ifadelerini kullandı.

Sincar'daki PKK'lıların DAEŞ bahanesi ve Bağdat'tan aldıkları izinle bölgelerinde kalmaya devam ettiğini söyleyen Dırbo, "Bağdat yönetimi kendi sınırları içerisindeki Ezidileri koruyamadığı gibi, Şengal'e şu ana kadar bir çuval un yardımı dahi yapmadı. Bununla yetinmeyip PKK'nın burada kalmasına izin veriyor. Bölgemiz Irak merkezi hükümetine bağlı ancak DAEŞ'in bölgeden atılmasından sonra Kürdistan'a bağlanacağız. Bu vesileyle Bağdat'ın alacağı kararların hükmü bölgemizde geçerli olmayacaktır." diye konuştu.

"PKK'nın bölgeye gelmesiyle adam kaçırma vakaları arttı"

"Terör listesinde yer alan PKK, halkımıza barış ve demokrasi dersi vermeye çalışıyor" diyen Dırbo, "Örgütün bölgeye gelmesinden sonra, adam kaçırma ve şüpheli ölüm vakaları artmaya başladı. Ezidi çocukların beyinlerini yıkayıp, Suriye ve Kandil'e militan olarak gönderiyorlar. Bize göre bu da bir çeşit kaçırma eylemidir." dedi.

Dırbo, Ezidi kadınların silah altına alındığını, bu durumun da tahammül edilecek bir yanı olmadığını ifade ederek, "Kadınlarımızın militan olması veya başka bir güç için eline silah alması toplumumuz tarafından hoş karşılanmıyor. Bu tür işler bizim toplum yapımıza ters." dedi.

DAEŞ sonrası Musul'da PKK da kalmayacak

Ezidi Peşmerge Komutanı ayrıca DAEŞ sonrası Musul'da PKK'ya yer olmadığını ifade etti.

Peşmerge güçleri ve Ezidilerin şu an için önceliğinin Musul'un kurtarılması operasyonu olduğunu ve bu sebeple PKK'nın bölgedeki varlığına sabredildiğini söyleyen Dırbo, DAEŞ sonrası Musul'da PKK'nın da varlık gösteremeyeceğini dile getirdi.

Terör örgütü PKK, DAEŞ'in Ağustos 2014'teki Sincar saldırılarını bahane ederek bölgede varlık göstermeye başlamıştı.

AA