Facebook'taki o paylaşımlara dikkat ! Vali uyardı..

Facebook'taki o paylaşımlara dikkat ! Vali uyardı..

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya uyardı: "Teröre postacılık yapmayın"

Ankara’da pazar günü meydana gelen bombalı saldırının ardından sosyal medyada gerçek dışı birçok bilgi yayılmaya başladı. "Son dakika, dikkat” vurgusuyla yapılan paylaşımlarda İzmir’le ilgili de söylentiler yayıldı. Uzmanlar sosyal medyayı dikkate almak gerektiğini ancak bilgi kirliliğinin yayılmasına da izin verilmemesini vurgularken, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya da uyarılarda bulundu.

Sosyal medyada art niyetli paylaşımlarla farkında olmadan teröre hizmet edildiğinin altını çizen Uzunkaya, “Sosyal medyada özellikle insanları tedirgin etmek için art niyetli kampanyalar var. Bunlar teröre yardım amacını taşıyor. Bilerek, kasıtlı yapılıyor. Bazı insanlar da bilmeden bunları paylaşarak bir görev yaptığını zannediyor. İnsanları bilgilendirmeyi görev edinip böyle yoğun şekilde paylaşımlarda bulunuyorlar. Toplumu bilgilendirmek konusunda öncelikle devletin yetkililerinin açıklamalarını esas almak önemli.”

''HEMEN POLİSİ ARAYIN''

Celal Uzunkaya son yaşanan olayda paylaşılan bilgilerin gerçeklik taşımadığı örneğini de vererek, vatandaşlara en küçük bilgiyi emniyet güçleriyle paylaşmalarını tavsiye etti, şunları kaydetti:

“En son yaşadığımız olayda yarım saat sonra 138 kişinin hayatını kaybettiğinden bahsedildi. Pek çok insan da bunu almış aktarmış. Bunu ilk yapan art niyetli. Daha yaralı sayısı bile belli olmadan oturmuş 138 hayatını kaybeden sayısı vermiş. Birileri de almış bunu paylaşmış. Bu kirli propaganda insanları infiale sürüklemek, korkutmak için yapılan propagandadır. Özü itibariyle teröre katkı sağlıyor. Benim vatandaşlarımıza birinci tavsiyem bunun yerine en küçük bir şüpheli durumu polisle gece gündüz 24 saat paylaşsınlar. Şüpheli araç, çanta, şahıs, ne varsa... Ama kaynağı belli olmayan bilgileri bir görev yapıyor gibi paylaşıp birilerine alet olmamaları lazım. Aslında duyarlı olmamız gereken durumlar karşısında duyarsızız. Ama bu tür konularda da gönüllü postacılık yapıyoruz. Elden ele bilgileri ulaştırıyoruz. Olması gerekenleri değil de ayağımıza gelen, hiç bilmediğimiz bilgileri paslıyor, Facebook’ta paylaşıyor, Twitter’da retweet yapıyoruz. Bu, teröre hizmet eden yanlış bir yaklaşım. Devletin tüm birimleri her türlü istihbaratı, bilgiyi değerlendiriyor. Vatandaşlara da üst düzeyde yapılması gereken uyarıları yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Bu tür kirli propagandalara kimse katkı vermesin.”