FETÖ'nün yeni para trafiği çözüldü: 79 gözaltı var!

Güncelleme:

FETÖ'nün bankacılık sistemi dışındaki bir işlemle üyelerine 20 milyon dolarlık finans sağladığı tespit edildi. Ankara merkezli 29 ildeki operasyonda 77 gözaltı kararı var.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, aralarında Ankara ve İstanbul’un da bulunduğu 19 ilde örgütün finans yapılanmasında eylemleri tespit edilen 79 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği bildirildi.

Karar doğrultusunda harekete geçen Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin, şüphelilerden 56’sını yakaladığı kaydedilen açıklamada, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Örgütün "Hawala" sistemiyle üyelerine 20 milyon dolarlık bir finans sağladığı tespit edildi. Sistemin bankacılık sisteminin dışında gerçekleştirilen bir işlem olduğu biliniyor.

Türkiye’ye yasa dışı para transfer etmeye çalışan çeteye baskınTürkiye’ye yasa dışı para transfer etmeye çalışan çeteye baskı

HAWALA SİSTEMİ NEDİR?

“Hawala”, özellikle suç çetelerinin silah kaçakçılığında, terör örgütlerinin de terörün finansmanında başvurdukları bir sistem olarak biliniyor.

Küresel finans sisteminin dışına çıkılan bu sistemde para “güvenilir aracılar” üzerinden havale ediliyor. Örneğin Almanya'daki güvenilir aracı parayı teslim aldığını bir diğer ülkedeki ortağına bildiriyor. O da aynı tutarı, almış gibi ödeme yapılması gereken kişiye teslim ediyor. Bu transfer elektronik ortamda kayıtlara geçmiyor.

Alman yetkililer, Türkiye’ye para transferi için inşa edilen sistemin “Hawala” sistemine benzediğine, hatta çok daha çetrefil olduğuna dikkat çekiyor.

Almanya’da bu yolla para transfer edilmesi suç teşkil ediyor ve bu suçu işleyenlerin beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor.
 

 

Seçiniz...