Firari Sanık Hünkar Karataş'ın Yargılandığı Davada Karar

Firari Sanık Hünkar Karataş'ın Yargılandığı Davada Karar

Tedavisi için getirildiği Okmeydanı Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nden firar eden tutuklu sanık Hünkar Karataş, 10 sanıkla birlikte yargılandığı "suç örgütü" davası kapsamında 120 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı- Sanıklardan Kadir Sarıçam'ı ağırl

İSTANBUL (AA) - Tedavisi için getirildiği Okmeydanı Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nden firar eden Hünkar Karataş'ın da aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı suç örgütü davasında, sanıklardan Kadir Sarıçam'a ağırlaştırılmış müebbet ve 131 yıl, firari sanık Karataş'a ise 120 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Bir sanığın tüm suçlardan beraat ettiği davada, 8 sanık ise 5 yıl ile 55 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına mahkum edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına tutuklu sanıklar Ergün Başyurt, Gökhan Yıldız, Kadir Sarıçam, Muhammet Ali Yamaç ve Ozan Yaşa ile başka suçtan tutuklu Özgür Bergüzar katıldı. Tutuksuz sanıklardan Fevzi Evcil de duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada "suç örgüt lideri" olduğu iddiasıyla yargılanan Hünkar Karataş'ın, tedavi için getirildiği Okmeydanı Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi'nden 11 Mart’ta firar ettiğinin anlaşıldığı belirtildi.

Esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Lütfi Karabacak, 27 Ekim 2015 tarihinde verilen ve sanıklara çeşitli cezaların ön görüldüğü mütalaayı tekrar ettiğini söyledi.

Mütalaaya karşı söz alan sanık avukatları, mütalaanın lehe olan kısımlarına katılırken aleyhe olan kısımlarına katılmadıklarını kaydedip müvekkillerinin beraatini istedi.

Savunması sorulan sanıklardan Ergün Başyurt, "Yaptığım suçları ikrar ettim. Herhangi bir kişiye ne emir verdim, ne de aldım. Tek suçum Hünkar Karataş'ı tanımak. Beraatimi isterim" dedi.

Sanıklardan Kadir Sarıçam, "ölümlü olayın kazayla meydana geldiğini ve bilerek suç işlemediğini" öne sürerken, sanık Muhammet Ali Yamaç da, "Ben ölümlü olaydan sonra kendim teslim oldum, beraatimi ve tahliyemi istiyorum" diye konuştu.

Diğer sanıklar da beraatlerini istedi.

- Mahkemenin kararı

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanık Hünkar Karataş'ın, "suç örgütü kurma ve yönetme" suçundan da 3 yıl 9 ay, 9 kere "yağma" suçundan 101 yıl 6 ay, "nitelikli hırsızlık" suçundan 2 yıl 6 ay, 2 kez "hırsızlık" suçundan 4 yıl 9 ay, "görevi yaptırmamak için direnme" suçundan 1 yıl 6 ay, "kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi" suçundan 6 ay, "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 yıl 6 ay ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 2 yıl 4 ay olmak üzere toplam 120 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Kadir Sarıçam'ın, "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar veren heyet, bu sanığın ayrıca "yağma, kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi, nitelikli hırsızlık, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, ateşli silahlar kanununa muhalefet ve suç örgütüne üye olmak" suçlarından da 131 yıl hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırdı.

Benzer suç isnatlarıyla yargılanan diğer sanıklardan Ömer Faruk Aybedir'e 48 yıl 8 ay, Fevzi Evcil'e 5 yıl 10 ay, Ozan Yaşa'ya 55 yıl 10,5 ay ve Gökhan Yıldız'a da 16 yıl 4 ay hapis cezası öngören heyet, bu sanıkların kimi suçlardan aldıkları bazı hükümlerin açıklanmasını ise 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bıraktı.

Sanıklardan Ergün Başyurt'u 23 yıl 11 ay, Mert Erdem'i 8 yıl 1 ay 15 gün, Muhammet Ali Yamaç'ı 10 yıl 2,5 ay ve Sinan Taştemür'ü de 12 yıl 6 ay hapisle cezalandıran heyet, sanık Özgür Bergüzar'ın ise tüm suçlardan beraatini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, 10 yıl 2,5 ay hapis cezası verdiği tutuklu sanık Muhammet Ali Yamaç'ın, tutuklulukta geçirdiği süre ve hükmolunan cezaya göre tahliyesine karar verirken, bu sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasını da hükme bağladı.