Fransa'da Calais Mülteci Kampı Kısmen Boşaltılacak

Fransa'da Calais Mülteci Kampı Kısmen Boşaltılacak

Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'teki mülteci kampının bir kısmı boşaltılacak

PARİS (AA) - Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'teki sığınmacı kampının bir kısmının boşaltılması planlanıyor.

Kentin bağlı olduğu Pas-de-Calais Valisi Fabienne Buccio, Fransız Le Monde gazetesine verdiği demeçte, kampın güney kısmının kötü koşullar nedeniyle tahliye edilmesine ilişkin bir planlarının olduğunu söyledi.

Kampta yaklaşık 5 bin sığınmacının yaşadığı tahmin edilirken tahliyeden de 800 ila 1000 kişinin etkileneceği belirtildi.

Buccio, kamp sakinlerine eşyalarını toplamaları için 1 hafta süre verileceğini dile getirirken, kamptan ayrılanların geçici konaklama merkezlerine gönderileceğini de kaydetti.

Ancak elektronik imza sitesi Avaaz'da ise Başbakan Manuel Valls'i ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ü kampın tahliyesine karşı çıkmaya davet eden bir kampanya başlatıldı.

Kampanyada, kamptaki tüm zorluklara rağmen 5 bin mültecinin hayatını devam ettirdiği ve tahliyenin acımasızca insanlık dışı olduğu görüşü paylaşıldı.

Tahliyenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal edeceğinin altının çizildiği kampanya şimdiden bin 173 imzaya ulaştı.

Calais kentinde çoğu Suriye, Irak, Eritre ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin sığınmacı yaşıyor.

Calais, İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacılar için önemli bir ''çıkışı yolu'' olarak görülüyor.

Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kampların gayriinsani koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları derneklerinin ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisini üzerine çekiyor.