Fransa’da Cami Tartışması

Fransa’da Cami Tartışması

-Savcılık, mahkemenin Frejus kasabasındaki caminin yıkılmaması kararına itiraz etti

PARİS (AA) – Fransa’nın güneydoğusunda Var bölgesindeki Frejus kasabasında inşa edilen cami ile ilgili yargı süreci devam ediyor.

Savcılık, mahkemenin ruhsat izni bittikten sonra inşa edilen ve belirlenen imar kurallarına uyulmadığı iddia edilen caminin yıkılmaması yolunda geçen hafta verdiği kararı temyiz edeceğini açıkladı.

Mahkeme geçen hafta, caminin yıkılmaması yolunda karar verirken, inşaat izni ve imar kurallarında hatalı olanlar hakkında para cezası vermekle yetinmişti.

Mahkeme gerekçeli kararında, ‘’verilen inşaat izni bittikten sonra cami inşaatına başlandığı ve özellikle olası sel felaketine karşı cami inşaatı planında gerekli önlemlerin alınmadığı’’ gerekçesiyle cami yöneticilerine para cezaları vermişti.

Mahkeme, geçen yıl nisan ayında biten caminin savcılık tarafından yıkılması talebini ise reddetmişti.

Bin 500 metrekare alanda inşa edilen camide 700 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

Fransa’nın birçok bölgesinde camiler yetersiz kalıyor, cuma namazlarında sokaklara taşan cemaat görüntüleri aşırı sağ kesimlerce istismar ediliyor.

Fransa’da çoğu Kuzey Afrika kökenli yaklaşık 5 milyon Müslüman yaşıyor. Fransa, Avrupa’da en çok Müslümanın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada bulunuyor.