Fü’ye Modern Bilgisayar Laboratuvarı Kuruldu

Fü’ye Modern Bilgisayar Laboratuvarı Kuruldu

Fırat Üniversitesi (FÜ) Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne son teknolojik bilgisayar laboratuvarı kuruldu.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne son teknolojik bilgisayar laboratuvarı kuruldu.

Fırat Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (FÜSEM) Müdürü Doç. Dr. Oğuzhan Keleştemur, her konuda başarılı çalışmalara imza attıklarını, laboratuvarın oluşturulmasında kendilerine her türlü desteği sağlayan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ'a teşekkür etti. Yeni kurulan bilgisayar laboratuvarımız için yapılan araştırmalar sonucu belli bir marka ve stant ürünü almaktansa ileriye dönük öğrencilerin ve akademisyenlerimizin işlerini rahatlıkla yapabilecekleri son teknolojik bilgisayarları aldıklarını aktaran Doç. Dr. Keleştemur, "Laboratuvarımızdaki bilgisayarların özelliklerine 4. nesil çok çekirdekli işlemci kullanıldı. Bilgisayarları 8 saniyede açmasını sağlamak için SSD harddiskler ve depolama aygıtları olarak 500 Gb, 7200 Rpm HDD seçildi. Grafik çalışmalarında sorun yaşamamak için harici VGA kartları kullanarak ekran kartları 1 gb 128 bit ekran performans vermesi sağlandı. Seçilen ana kart ile USB 3.0 teknolojisi, yüksek veri transferi ve 1600 mhz ddr3 destek veriyor. Laboratuvarda ki bilgisayarlarımızda Windows 10 işletim sistemi kullanılıyor" dedi.

Üniversitenin FTP'si ile gerekli programlara ücretsiz ve tam sürümlerine ulaşılabildiğini de aktaran Keleştumur; "Bilgisayarlara bu programlar yüklendi. Laboratuvarımızdaki veri transferini hızlandırmak için ağ alt yapısında CAT6 sık bükümlü izolasyonlu ağ kablosu kullanıldı. Yine laboratuvarda kendi tasarımımız olan PC çalışma masaları yaptırıldı. Özgün tasarıma sahip bu masalar bir ilke imza atıyorlar. Laboratuvarımızda evde çalışıyormuş havasını kazandırmak için kullanılan masalarda MDF parlak yüzey seçildi. Laboratuvarımızın server ve switch lerimizi 19u luk rock kabin temin edildi. Kendi ağ yönetimini bu kabin üzerinden yapmaktadır" diye konuştu.

Akademisyen ve öğrencilere hizmet edecek olan Laboratuvarın önemli olduğunu kaydeden Keleştumur, kurulan sistemin ileri dönük olduğunu ifade etti.