Gaziantep’te Kavşak Ve Yollar Gözetleniyor

Gaziantep’te Kavşak Ve Yollar Gözetleniyor

Gaziantep'te 16 yol ve kavşakta toplam 126 kamera kurularak,görüntülü kırmızı ışık ve hız tespit sistemi faaliyete geçirildi.

Gaziantep'te 16 yol ve kavşakta toplam 126 kamera kurularak,görüntülü kırmızı ışık ve hız tespit sistemi faaliyete geçirildi. İhlalde bulunan araçların plakalarına kesilen cezalar, sürücülerin adreslerine gönderilecek.

Gaziantep'te Trafik Elektronik Denetleme Sistemlerinin (TEDES) kent genelindeki 10 farklı sinyalize kavşakta kırmızı ışık ve 6 adet bölünmüş yolda anlık ve koridor hız ihlal tespit sistemi şeklinde kurulumu tamamlandı. Kırmızı ışık ihlal tespit sistemlerinde 66, hız ihlal tespit sistemlerinde 36 ve 22 genel görüş kamerası olmak üzere toplam 124 kameranın kurulduğu sistem, Polnet ile entegre edilerek, faaliyete geçirildi. Gaziantep Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, sistemin Perşembe günü sabah saat 06:00'dan itibaren faaliyete geçirildiği duyuruldu. Açıklamada, "2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun Ek 16'ncı maddesi kapsamında altyapısı Gaziantep Büyükşehir Belediyesince tamamlanarak İl Emniyet Müdürlüğüne teslim edilen TEDES (Trafik Elektronik Denetleme Sistemleri) kurulum çalışmaları tamamlanmış ve projede yer alan tüm bileşenler Polnet sistemine entegre edilmiştir. Gaziantep'te Trafik Denetim Sistemi (TEDES) 14 Nisan 2016 Perşembe günü Saat: 06.00 itibariyle faaliyete geçti. Bugün faaliyete geçen TEDES uygulamasında kırmızı ışık ve hız ihlallerine 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca ceza işlemi uygulanmasına başlanacaktır" dedi.

TEDES sisteminin kurulduğu ve hız ihlal tespit sistemlerinin olduğu yerler şu şekilde oldu:

"İpek Yolu üzeri Çimento Kavşağı ile Acarsan arası ( 2632.38 m.) İpekyolu üzeri Turgut Özal Köprülü Kavşağı ile Mezarlık arası ( 1171.51 m. ) Basra yolu Kavşağı ile Adliye arası ( 2579.00 m. ) Abdulkadir Aksu Bulvarı üzeri Ata Kreş ile MNS kavşağı arası ( 1073.00 m. ) Abdulkadir Konukoğlu Bulvarı üzeri Et Balık Kavşağı ile Köylü Garajı Kavşağı arası (859,54 m.) Üniversite Bulvarı Binevler - Doktorlar Kavşağı ile Bahçeşehir Kavşağı arası; (552.00 m.)."

Kırmızı ışık ihlal tespit sistemleri ise Başkarakol Kavşağı, Grand Otel Kavşağı, Yüksekbina Kavşağı, Çetinkaya Kavşağı, İller Bankası Kavşağı,Sultana Tıp Merkezi Kavşağı, Binevler Kavşağı, Duisburg Kavşağı, Otogar Kavşağı, Basra Kavşağına kuruldu.

TEDES NASIL ÇALIŞIYOR?

TEDES hız koridorlarının giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralarla araçların fotoğraflarını çekerek plakaları, giriş ve çıkış zamanlarını kayıt altına almaktadır. Kaydedilen araçlara ait hızlar Hız: Yol/ Zaman) formülüyle sistem tarafından hesaplanmaktadır. Bununla birlikte koridor giriş ve çıkış noktalarında anlık ihlal tespit sistemi de bulunduğundan anlık hız ihlali yapan araçlara, araç cinsine göre tanımlanmış hız limitlerinin üzerinde seyreden araçlara Trafik İdari Para Cezası Karar tutanağı düzenlenmektedir. TEDES, Kırmızı ışık sisteminde kırmızı ışık yandıktan sonra olası kazaları en aza indirebilmek amacıyla 1500 MS koruma süresi belirlenmiştir. Bu süreyi aşan araçların fotoğraflarının ve video kaydının alınması ile cezai işlem uygulanmaktadır. Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES), kırmızı ışık ihlal tespit sistemlerinde kırmızı ışık yandıktan sonra geçen ve hız ihlali yapan araçların fotoğraf/video kaydı, hız ihlal tespit sistemlerinde ise belirlenen koridorlardaki giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralar aracılığıyla koridorlardan geçiş yapan araçların fotoğraf kaydı alınarak, giriş-çıkış anlık hızı ve iki nokta arasındaki ortalama hızları hesaplanarak, ihlaller tespit edilmektedir. TEDES noktalarında bulunan ihlal tespit kameralarında ayrıca Plaka Tanıma Sistemi özelliği bulunmaktadır. Sistemin bulunduğu noktalardan geçen bütün araçların sorgulaması yapılarak, sistem sayesinde yakalamalı- hacizli, kayıp–çalıntı ve adli olaylara karışan araçlarda tespit edilebilmektedir.