Gece ile gündüz eşitlendi

Gece ile gündüz eşitlendi

Bugün 23 Eylül; gece ile gündüz eşitlendi ve yaz bitti, sonbahar geldi.

Dünyanın ekseni eğik olduğu için buna bağlı olarak her yıl 4 önemli gün yaşanıyor. 21 Mart, 21 Haziran, 23 Eylül ve 21 Aralık. Bu tarihlerde ekinoks ve gündönümü meydana geliyor.

Bildiğimiz üzere ekinoks yılda iki kez gerçekleşiyor: 21 Mart ve 23 Eylül. Bu tarihlerde güneş ışınları ekvatora dik vuruyor ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçiyor. Böylelikle gece ile gündüz eşit oluyor.

Sonbahar ekinoksu olarak da bilinen 23 Eylül'de, güneş ışınları öğle vakti ekvatora 90 derecelik açıyla düşüyor. Böylece gölge boyu ekvatorda sıfır oluyor. Bu tarihten itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik düşmeye başlıyor. Yani güney yarım kürede gündüzler geceden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede gece saatleri uzuyor.

Ta ki 21 Aralık'a kadar gece saatleri uzamaya devam ediyor. 21 Aralık'ta ise kuzey yarım kürede en uzun gece saati yaşanıyor ve 21 Mart'a kadar eşitlenme süreci başlıyor.

Doğru bilinen yanlışlar

23 Eylül ekinoks olayı ile alakalı doğru bilinen bazı yanlışlar da var. Örneğin bu tarihte gece ile gündüzün tam olarak aynı yaşandığı biliniyor fakat gerçekte böyle değil. Washington Post'un haberine göre ekinokslarda gündüz süresi 12 saatten biraz fazla sürüyor. Yani 12 saat gündüz 12 saat gece yaşanmıyor da, 12 saat 7 dakika gündüz, 11 saat 53 dakika gece yaşanıyor.

Ayrıca sonbahar ekinoksunda hava ilkbahara oranla daha sıcak oluyor. Kuzey yarım küre yaz ayları boyunca dik açılı güneş ışınlarına maruz kaldığı için kara ve okyanuslar ısınıyor. Eylül ayında bu sıcaklıkların etkisi azalsa da devam ediyor. Lakin 21 Mart kış aylarından sonra yaşandığı için, daha soğuk bir hava hakim oluyor.

Son olarak göçmen kuşların bu tarihten itibaren göç etmeye başladığını da hatırlatalım. Havaların soğuduğunu ve güneşin yön değiştirdiğini fark eden göçmen kuşlar, bu tarihten itibaren güneye doğru göç etmeye başlıyor.