Geleceğin medyası “birey” üzerine kuruluyor

Geleceğin medyası “birey” üzerine kuruluyor

Geleneksel medya etkisini yitiriyor, bireye dayalı medya yükseliyor.

İletişim araçlarının gelişmesiyle herkesin birer yayıncı olduğunu savunan iletişim uzmanları, düzenlenen ‘yeni medya’ panellerinde ortak noktada birleşti: “Geleneksel medya etkisini yitiriyor, bireye dayalı medya yükseliyor.”

Son haftalarda bir biri ardına düzenlenen ‘yeni medya’ konulu panellerde iletişim uzmanları geleceğin medyasında hâkim gücün bireyler olacağını söyledi.

Tüm konuşmaların tek bir noktada toplandığına dikkat çeken İletişim Uzmanı Mehmet Küçükkoyuncu, yeni medyanın ‘birey’ üzerine kurulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bugüne dek etkisini sürdüren köklü gazete ve televizyonların güçlerini yitirmekte olduğunu görüyoruz. Peki nasıl bir medya düzeni oluşacak? sorusunun ise cevabı çok basit. Akıllı telefonu ya da en azından interneti olan herkes içerik üretecek, birer yayıncı olacak, nitelikli içerik üretenler ön plana çıkacak, daha çok takip edilecek. Buna karşılık TV programlarının reytingleri ve gazetelerin tirajları düşmeye devam edecek…”

Büyük medya kuruluşlarının stratejilerini dijital medya üzerine kurguladıklarına dikkat çeken Küçükkoyuncu: “Medya kuruluşları internetin kuşatıcılığının farkına vardı ve stratejilerini belirledi. İnternete yatırım yapıyorlar. İnternet her şeyi kuşatmış durumda. TV’yi dahi içine aldı. Televizyonlar internet üzerinden yayın yapmaya başladı. Smart tv’ler yaygınlaşıyor. O nedenle önümüzdeki süreçte sosyal ağların, blogların ve video sitelerinin etkinliğini daha fazla hissediyor olacağız. Bu da bireyi ön plana çıkarıyor. Özellikle nitelikli içerik üreten ve video yayını yapan blog yazarları gazetelerden daha etkili hale gelecek.” şeklinde konuştu.

Dengeler nasıl değişecek? sorusuna da açıklık getiren Küçükkoyuncu yeni medya düzeninin yeni medya organları doğuracağını söyledi: “Bugün örneğin wise.tv diye bir site görüyoruz. İş dünyasının uzmanları bu sitede yazıyor. Şimdiden yüzbinlerce takipçisi olmaya aday. Eskiden gazetedeki yazarları köşelerinden takip ediyorduk, şimdi ise herkes kendi ilgi alanına göre seçtiği kişileri kolayca takip edebiliyor, wise.tv de bunun bir örneği.”

Hızlı içerik üreten, kısa, nitelikli ve öz bilgi sunan internet sitelerinin büyüyerek önemli noktalara gelebileceğini belirten Küçükkoyuncu yeni medyanın sürprizlere açık olduğunu sözlerine ekledi.