Genç Liderler Zirvesi

Genç Liderler Zirvesi

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) tarafından düzenlenen ve iki gün süren "Genç Liderler Zirvesi" sona erdi- Zirve sonunda açıklanan 10 maddelik sonuç bildirisinde alınan tavsiye kararları İİT Zirvesi'ne katılacak devlet ve hük

İSTANBUL (AA) – İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde faaliyet gösteren İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) tarafından düzenlenen "Genç Liderler Zirvesi" sona erdi.

Conrad Otel'de düzenlenen Genç Liderler Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yapan İKGF-Dİ Eğitim ve Gençlik Platformu Genel Müdürü Musa Akgül, hazırlanan sonuç bildirisini okudu. İki gün devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Akgül, 36 ülkeden ve 300 milyonu aşan bir nüfusu temsilen 150’yi aşkın gencin İstanbul’da buluştuğunu ve kıymetli katılımcılarla mühim konularda fikir alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Zirvenin önemli bir buluşmaya zemin teşkil ettiğini anlatan Akgül, çeşitli önerilerin gündeme geldiğini ve 10 maddeden oluşan bir sonuç bildirgesi hazırlandığını ifade ederek, bunun yarın başlayacak İİT Zirvesi'ne katılacak devlet ve hükümet başkanlarına sunulacağını dile getirdi.

İslam ülkelerinde kaliteli eğitimin verilmesi için gerekli tüm altyapı ve uygun zeminin oluşturulması gerektiğini aktaran Akgül, "Küreselleşmenin günümüzdeki trendlerini yakından takip etmek ve gelişmeleri okuyabilmek için eğitim seviyesi yükseltilmeli. Gençlerin uygun eğitimden faydalanmaları sağlanmalı. Bu bağlamda dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeleri 20 üniversitesinin girmesi sağlanmalı. Gençlerin bu eğitimden geçmeleri için teşvik edilmeli. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında öğrenci değişimi kolaylaştırılmalı. Gençliğin gelişimi için vakıf, merkez ve kamplar kurularak gençler arasındaki yakınlaşma dayanışma yolları artırılmalı." dedi.

- Genç işsiz oranı yüksek

Genç nüfustaki işsizlik oranının Müslüman ülkelerde yüzde 15.6 olduğunu bunun 5 yıl içinde 12.6’ya düşürülerek refah seviyesinin artırılmasının şart olduğunu vurgulayan Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İslam ülkelerindeki refah yükseltilerek gençlerin girişimciliği desteklenmeli ve genç işsizler de istihdam edilmeli. Bu amaçla hükümetler, özel sektör ve kamu kuruluşları arasında iş birliği desteklenmeli. Gençler, ulusal karar verme süreçlerine dahil edilmeli ve tüm sosyal karar verme süreçlerine katılımları sağlanmalı."

- Bildirgede yer alan öneriler

Teröre karşı ortak tavır sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Akgül, "Gençlerin radikalizme kaymaları engellenmeli. DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin eylemleri reddedilerek kınanmalı ve gençlerin yıkıcı ideolojilere katılmalarının önüne geçilmeli. Bunun için de mezhepler arası diyalog teşvik edilirken zararlı ve yıkıcı ideolojilere karşı mücadele yöntemleri geliştirilmeli. Gençlerin yapıcı ve kendilerini ifade edebilmelerini sağlayacak fikirlere ilgi göstermeleri sağlanmalı. Siyasi düzeyde, ırkçılık ve İslamofobinin tüm belirtileriyle mücadele edilirken Müslüman devletler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi topluluklarla dayanışma gösterilmeli." ifadelerini kullandı.

Küresel barışın sağlanması için gençlerin ortak tutum göstermeleri için ortamların hazırlanması ve diyalog yollarının çeşitlendirilmesinin şart olduğunu belirten Akgül, önerdikleri diğer hususları da şu sözlerle aktardı:

"İİT üyesi ülkeler, diğer İslam ülkelerinin toprak bütünlüğü için kampanyalar düzenlemeli. Kadınların işsizlik oranları düşürülmeli. İslam dininin özünün gerektiği gibi anlaşılması için çaba sarf edilmelidir. Bu kapsamda ekstrem düşüncelerin yayılması için uğraş verilmelidir. İslami değerlerin halka sevdirilmesi için eğitici ve yurttaşlık bilincini artırarak eylemler ortaya konulmalı. Kapsamlı ve koordineli bir gençlik politikası inşa edilerek ortak stratejiler geliştirecek yeni ve daimi komiteler kurulmalıdır.”

Kapanış toplantısında kısa bir konuşma yapan İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (İSESCO) Genel Direktörü Abdülaziz Osman El-Tuveycri de ilk kez gerçekleştirilen Genç Liderler Zirvesi'nde önemli hususlarda görüş alışverişinin olduğunu ve oldukça verimli bir toplantının gerçekleştirildiğini söyleyerek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen gençler, konuşmaların ardından topluca fotoğraf çektirdi.