Girls İn Stem-zonguldak Sona Erdi

Girls İn Stem-zonguldak Sona Erdi

8-9 Nisan 2016 tarihinde Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Girls in STEM Projesi 9 Nisan Cumartesi günü yapılan eğitim ve ödül töreniyle...

8-9 Nisan 2016 tarihinde Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan Girls in STEM Projesi 9 Nisan Cumartesi günü yapılan eğitim ve ödül töreniyle sona erdi.

6. sınıf kız öğrencilerinin, Türkiye'nin farklı illerindeki üniversitelerde gerçekleşecek ve Mayıs ayında sona erecek olan 2'şer günlük programlarda eğitilmesi, fen ve matematiksel yeteneklerinin geliştirilmesi hedeflenen STEM (FeTeMM; Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) kampları projesinin açılışı 8 Nisan Cuma günü kız çocuklarına rol-model olabilecek bilim kadını ve girişimci kadınların panelist olarak katıldığı bir panelle başladı. Bülent Ecevit Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen programın ikinci kısmı ise BEÜ Farabi Spor Salonu'nda 9 Nisan Cumartesi günü gerçekleşen eğitim programı ve ödül töreniyle sona erdi.

Program, sabah erken saatlerde projenin internet sayfasından (www.gisproject.com) eğitim programlarına başvuran ilk yüz öğrencinin kayıtlarının alınmasıyla başladı. Kayıtları alınan öğrenciler bilim, sanat, teknolojide başarılı bir kariyere sahip olan kadınların isimlerinin verildiği masalara onar kişilik gruplar şeklinde yerleştirildiler. Öğrencilere on üniversiteli kız öğrenci projelerinde rehberlik etti. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra başlayan programın açılış konuşmasını GIS Proje Yöneticisi Gökhan Coşkun yaptı. Coşkun "Bugün burada rekabeti ve başarıyı değil; grup çalışmasını ve bilim üretmeyi sağlamayı amaçlıyoruz." dedi. Gökhan Coşkun'un ardından GIS Projesi ana eğitimcisi Lamia Aktaş bir sunum yaptı. Sunumların ardından öğrencilere bir takım fizik ve matematik kurallar içeren, gazete, ip ve bant yardımıyla birer köprü yapmaları istendi. Bu köprüleri kurmaları için öğrencilere bir saat süre verildi. Projelerini bitiren öğrenciler gruplarıyla birlikte sahneye çıkarak yaptıkları projeyi ve grup çalışmalarını anlattı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Programın eğitim gününün ardından yaptığı değerlendirmede şunlara değindi:

"Bülent Ecevit Üniversitesi olarak kadına ve kız çocuklarına yönelik yapılan etkinlik ve eğitim çalışmalarının her zaman destekçisi olduk. Gerek Üniversitemiz bünyesinde yaptığımız çalışmalar gerekse ev sahipliğini üstlendiğimiz çalışmalara maddi manevi her türlü desteği verdik verme ye de devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki eğitimli bir kız çocuğu, iyi bir anne demektir ve toplumun çekirdeği olan ailenin de temelini anneler atar. Sağlıklı ve gelişmiş bir toplum olmak istiyorsak bu hedef için kız çocuklarımızın eğitimi ve gelişimi için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. STEM eğitim programlarının bu doğrultuda önemli olduğunu düşünüyoruz. İlk eğitim programının Zonguldak'ta ve Bülent Ecevit Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapılması kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunmamız açısından önemliydi. Programın yürütülmesinde ve hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Eğitim programına katılan çocuklarımızı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum."

Proje sunumlarının ardından yapılan kura sonucu 10 öğrenci TÜBİTAK Teknoloji Kamplarına katılma hakkı, 10 öğrenci tablet, bir öğrenci Güney Kore, bir öğrenci de Silikon Vadisinin de içinde olduğu bilim-teknoloji merkezlerini görmek üzere ABD'deki yaz kamplarına gitme hakkı kazandı.

Program kapanış konuşmalarının ardından yapılan ödül kura çekimleriyle sona erdi.

Kura sonunda ödül alan isimler ise şöyle:

Tablet kazanan öğrenciler: Fatma Betül Kar, Ece Naz Yavuzdoğan, Delfin Kutupçu, İpek Tokgöz, Buse Naz Gedik, Yaren Yıldırım, Ezgi Doluğan, Azra Beril Çiftçi, Mihrace Eylül Kaya, Semanur Güven.

Tübitak Bilim Kamplarına katılma hakkı kazanan öğrenciler: Eslem Kaya, Karin Karagülle, Elif Aslan, Yıldız Selina Yaman, Sevdenur Ören, Merve Sezer, İrem Çadur, Zeynep Sude Açıkgöz, Öykü Delfin Kırlı, Nisannur Kuru.

Güney Kore'de Aziz Sancar Eğitim Kampına gitmeye hak kazanan öğrenci Yasemin Aldemir oldu. Yasemin Aldemir'in yedeği ise Zeynep Dalkılıç oldu.

Amerika'da Silikon Vadisi'nde yapılacak olan eğitim kampına gitmeye hak kazanan öğrenci ise Azra Miray Yıldırım olurken Azra'nın yedeği Sude Gedikli oldu.

Prof. Dr. Aziz Sancar Kız Çocukları İçin STEM Kamplarının yapılacağı bir sonraki yer ve tarihler ise şöyle; Mersin: 15-16 Nisan 2016, Şanlıurfa: 22-23 Nisan 2016, Ardahan: 29-30 Nisan 2016, Uşak: 6-7 Mayıs 2016, Ankara: 13-14 Mayıs 2016, İstanbul: 20-21 Mayıs 2016, Şanlıurfa'da gerçekleşecek kampa Suriyeli mülteci kız çocukları, Türk kız çocuklarıyla birlikte katılımda bulunacak.