Gökçeada ve Bozcaada tehlikede

Gökçeada ve Bozcaada tehlikede
Güncelleme:

Bozulmamış doğasıyla turistlerin gözdesi olan Gökçeada ve Bozcaada risk altında. İki adada jeotermal enerji aranması için ihale kararı verildi.

Atıkları ve saldığı gazlar nedeniyle bulunduğu bölgelerde tarıma ve bitki örtüsüne zarar veren Jeotermal Enerji Santralı (JES)’ler için Gökçeada ve Bozcaada’ya göz dikildi.

Çanakkale İl Özel İdaresi ‘15 adet jeotermal enerji arama sahası ile 2 adet kaynak işletme alanının ihaleye çıkartılacağı belirtildi. Bu alanlar içerisinde, bir ay boyunca nöbet eylemi yapan ve kazanan Ayvacık Gülpınar’la birlikte Bozcaada ve Gökçeada gibi önemli turizm bölgeleri de yer alıyor. Farklı bölgelerle birlikte toplam alan 28 bin 453 hektar.

Sakin şehir unvanını alan Gökçeada ile Bozcaada için planlanan bu girişi çevrecileri adeta isyan ettirdi.

Gürpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Gönül Işık, Gürpınar’da 5 köyün ortasına yapılmak istenilen JES’e karşı mücadele etmeye başladıklarını söyledi. Kapı kapı dolaşarak halkı JES’lerin zararlarına karşı bilgilendirdiklerini kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buralar bizim nefes aldığımız yerler. Bu ihale tam anlamıyla büyük bir talan demektir. Çanakkale’ye büyük haksızlık. Biz başka bir JES şirketine karşı mücadele ettik. Konu şuan hala temyizde. Derken başımıza bir de bu geldi.” 27 Şubat’ta Çanakkale genelindeki tüm çevre derneklerinin söz konusu ihaleye karşı ortak bir basın açıklaması yapmaya hazırlandıkları bilgisini veren Işık, Gürpınar’ın kuzeyinde bulunan Tuzla’daki JES’ler zaten zor durumda olduklarını, oradaki JES’lerin bile Gürpınar’daki ağaçları kuruttuğunu söyledi. Işık, sözlerini “Biz zeytincilikle geçiniyoruz. Suyumuzu da havamızı da kirlettirmeyeceğiz” diyerek noktaladı.

Birgün