Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi İBB'den yardım istedi

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi İBB'den yardım istedi
Güncelleme:

Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi (GYKG) temsilcileri, Kemerköy’de hukuksuz biçimde sürdürülen konut projesinin durdurulması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) çağrı yaptı.

Girişim temsilcileri hazırladıkları raporu dün İBB’ye giderek meclis üyelerine sundu ve İBB yönetimini göreve çağırdı. GYKG, 22 gündür Eyüpsultan Belediyesi Göktürk Mahallesi Kemerköy Sitesinde devam eden hukuksuz ve usulsüz inşaatı bir an önce sonlandırılmasını talep ediyor.

GYKG Eş Sözcüsü Gülseren Onanç, İstanbul’da deprem toplanma alanlarının sayılarının gittikçe azaldığını vurgulayarak yağmalanan 200 bin metrekarelik alanın Eyüpsultan ilçesinin en büyük deprem toplanma ve tahliye alanı olduğunu ve afet durumunda tüm İstanbul için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. İstanbul’un bütün yeşil alanlarına ‘Rezerv Yapı Alanı’ adı altında imara açıldığını aktaran Onanç; hukuksuz yürütülen projede İSKİ’ye ait alanlarda yapılmak istenen çalışmaların Göktürk’de yağışlarda yaşanan taşkın ve su baskınlarını artıracağını, Cendere etrafında yürütülen çalışmaların bölge halkı ve çevre açısından büyük zararlar oluşturacağının altını çizdi.

Girişimin meclis üyelerine sunduğu rapor içeriği ve talepler ise şöyle sıralandı:

•Kanunsuz şekilde yapılaşmaya açılan alanlar tüm İstanbul’a ait sayıları gittikçe azalan, afet halinde kritik öneme sahip ve Eyüpsultan ilçesinin en büyük (200 bin m2) deprem toplanma alanıdır.

•İSKİ’ye ait bölgede su taşkın riski devam etmektedir. Yer altı su seviyesi oldukça yüksek olmasına karşın uygulanmaya çalışılan projelerde yoğun zemin altı kullanım yapılmaktadır.

•İSKİ kontrolünde olan Cenderesi ıslah duvarları kırılmış, dere yatağı yol için doldurulmuştur.

•İstanbul caddesine paralel mülkiyeti İSKİ’ye ait parselin bütünlüğü bozulmuş, üzerine beton dökülerek ağır inşaat araçları için yol haline getirilmiştir.

•Bölgede yer alan göl alanları İSKİ’den izin alınmaksızın doldurulup inşaata uygun hale getirilmektedir.

•Eyüpsultan Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlar eksik ve yetersizdir.