Gül'ün arkasındaki güç Arınç mı ?

Gül'ün arkasındaki güç Arınç mı ?

Ankara kulislerinde Abdullah Gül isminin nasıl son karar olduğu konuşuluyor...

Cumhurbaşkanlığı için hükümet, adayını belirledi. Ankara kulislerinde ise şimdi bu sürecin nasıl işlediği, Abdullah Gül isminin nasıl 'son karar' olduğu konuşuluyor. Gölge güç olarak Arınç'ın ismi ön plana çıkıyor...

Türkiye yaklaşık 1 aydır her gün 11. Cumhurbaşkanı olarak Köşk'e kimin aday olacağını konuşuyor. Meclis'te 354 sandalyeye sahip AK Parti grubunun adayı, Köşk'e çıkması muhtemel en güçlü isim olacaktı.

Pek çok kesimden "uzlaşma" sonucu ortaya çıkacak bir ismin Cumhurbaşkanı olması gerektiği vurgusu yapılırken, Başbakan Erdoğan'ın olası Köşk adaylığı, anamuhalefetin sert tepkisine neden olmuştu.14 Nisan'daki büyük miting de 'Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasını istemeyenlerin sesi' olarak değerlendirildi.

Başbakan Erdoğan, aday gösterecekleri ismin belirlendiği ve son dakikada açıklayacağı yönünde beyanlar verirken, kulislerde ismin dün gece geç saatlerde kesinlik kazandığı konuşuluyor.Geçtiğimiz hafta Erdoğan'ın adaylıktan vazgeçtiği yönündeki sinyallerin artması, diğer olasılıkları gündeme getirmişti. Abdullah Gül, Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Beşir Atalay, Nimet Çubukçu ve son olarak da Vecdi Gönül ismi kulislerde sık sık konuşulmaya başlamıştı.

23 Nisan nedeniyle bir araya gelen devletin zirvesinde de dün hep bu konu konuşuldu. Dün akşam saatlerinde Erdoğan'ın Meclis Başkanı Bülent Arınç ile sürpriz bir görüşme yapması, görüşmenin süresi, adayın kesinlik kazandığı yorumlarına neden oldu. Başbakan Erdoğan, "isim üzerinde konuşmadık" dese de, kulislere yansıyan, Erdoğan'ın Bülent Arınç'ı, Vecdi Gönül'ün adaylığı konusunda ikna etmeye çalıştığı yönündeydi. Söz konusu senaryo şöyle gelişti:

"Meclis Başkanı Bülent Arınç, AKP içinde "abi" ağırlığında, etkili bir güce sahip. Onun "oluru" olmadan yola çıkmak istemeyen Erdoğan da belirlenecek isim hakkında Arınç ile konuştu. Bülent Arınç'ın bu konuda net tavrını sergiledi: Ya Erdoğan, ya Gül ya da kendisi Köşk için aday olacaktı. Erdoğan çeşitli nedenlerle adaylıktan vazgeçince, Vecdi Gönül ismini de kabul ettiremeyince, gece geç saatlere kadar yapılan görüşmelerde Gül'ün ismi ön plana çıktı. Akşamki resepsiyonda “Adayı biliyorum. İçim rahat, ancak, adaylığım konusundaki rezervimi de muhafaza altında tutuyorum" açıklaması yapan Arınç'ın, adaylığını açıklamak yerine “Şu andan itibaren artık aday değilim" diyerek Gül'ü tebrik eden ilk isimler arasında yer alması, senaryodaki "Arınç ikna edildi" bölümünü destekliyor. Kulislerde Gül dışında başka bir isim açıklansaydı, Arınç'ın da aday olacağı görüşü hakim.

Bu arada grup toplantısını televizyondan izleyen TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Gül'ün isminin açıklanması ve Erdoğan'la kucaklaşması anında çok duygulandığı ifade ediliyor.

Milliyet