Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Malatya'da

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Malatya'da

Tüfenkci:- "Tarihi bilmek, bugünü anlamak ve geleceği planlamak açısından gereklidir. Tarih bilinci, geçmişle kurulan bağlardan çok, bugün verilen eserlerde kendini gösteren canlı bir bilinçtir ve insanı yarından da sorumlu kılar. Bugün inşa edilen eserle

MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Tarihi bilmek, bugünü anlamak ve geleceği planlamak açısından gereklidir. Tarih bilinci, geçmişle kurulan bağlardan çok, bugün verilen eserlerde kendini gösteren canlı bir bilinçtir ve insanı yarından da sorumlu kılar. Bugün inşa edilen eserler, yapılan politikalar da yarının mazisini oluşturacaktır." dedi.

Bakan Tüfenkci, "Geçmişten Günümüze Uluslararası Malatya Sempozyumu" ve ambulans teslim törenine katıldı.

Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle bir otelde düzenlenen, "Geçmişten Günümüze Uluslararası Malatya Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, yurt içi ve yurt dışından gelenleri kentte ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Tüfenkci, geçmişin geleceğin bir ibret aynası olduğunu ifade ederek, Malatya'nın her yönüyle incelenmesinin geçmişte yaşananların geleceğe ışık tutması bakımından önemine değindi.

Bakan Tüfenkci, "Tarihi bilmek, bugünü anlamak ve geleceği planlamak açısından gereklidir. Tarih bilinci, geçmişle kurulan bağlardan çok, bugün verilen eserlerde kendini gösteren canlı bir bilinçtir ve insanı yarından da sorumlu kılar. Bugün inşa edilen eserler, yapılan politikalar da yarının mazisini oluşturacaktır. Burada önemli olan yarın ki nesillere bırakılacak mirasın, kendi medeniyet dairemiz içinde şekillenmiş olmasıdır. Bu bilinçle hareket etmek, yani tarihi hafızanın bir sonraki nesle intikalinden kendini sorumlu hissetmek, alınan kararların, ortaya konan eserlerin keyfi davranışlardan ve günlük menfaatlerden uzak olmasını sağlayan yegane güçtür." diye konuştu.

Sempozyumlar ve uzun soluklu tarih çalışmalarının gerçekleri gün ışığına çıkardığını anlatan Tüfenkci, konuşmasına şöyle devam etti:

"Uzun yıllar kendi tarihimize bakışımızı Batı'nın 19. yüzyıldaki Doğu’ya bakış açısı olan 'oryantalizm' biçimlendirmiştir. Ve biz tarihimize bir nebze de olsa o bakış açısıyla bakmaktaydık. Hatta 'sözde aydınlarımız' kendi tarihimize batılılar gibi bakmayı ve yorumlamayı da marifet saymışlardır. Türkiye'de hala bu çarpık zihniyetin etkilerini, bu zihniyete sahip olanları görmek ne yazık ki mümkündür. Bugünkü gibi sempozyumlar ve uzun soluklu tarih çalışmaları gerçekleri gün ışığına çıkartmaktadır. Şehirler asla unutmaz ve şehrin hafızası aslında insanın hafızasıdır. Bu nedenle bu sempozyumu son derece önemli buluyorum."

Bakan Tüfenkci, 21. yüzyılda uluslararası platformlarda ülkeler kadar şehirlerin de isimleriyle bilindiğini ve bir marka değeri taşıdığını ifade ederek, "Çünkü şehirler, medeniyetlerin inşa edildiği yerlerdir. Bizler, büyük kentler, büyük buluşlar ve büyük eserler üretmiş bir milletin evlatlarıyız. Binlerce yıldır dünya medeniyetine yön veren bir coğrafyada yaşıyoruz. Anadolu ve Mezopotamya, insanlık medeniyetinin doğduğu yerdir. Malatya da çok kültürlülüğün, hoşgörü içerisinde yaşandığı yerlerden biridir ve en başında gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Malatya hakkında bilgiler vererek, kentin her konuda önemli bir şehir olduğunu, siyasi hayatta da önemli şahsiyetleri ülkeye kazandırdığını sözlerine ekledi.

- Vali Kamçı'nın konuşması

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da yaklaşık 12 bin yıl önce bereketli Malatya ovasında tarıma başlandığını, ilk devlet kurularak medeniyet tohumlarının yeşertildiğini anımsattı.

Kamçı, "Malatya, onlarca medeniyetin kimliğini ve kültürünü harmanlayarak kendine has bir kimliğe sahip olmuştur. Malatya'nın ulusal ve uluslararası alanda daha fazla yer edinebilmesi, sadece kayısı kenti olmadığının gösterilmesi hem Malatyalıların hem de ekmeğini buradan kazananların, bu kadim kente vefa borcudur." dedi.

- "Malatya ismi tarihi kadar uzun bir geçmişe sahiptir"

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ise Malatya'nın 3 bin yılı aşkın tarihinde bazen serhat şehir, bazen de krallıklara başkent olduğunu belirtti.

Malatya'nın tarihi yolların kavşak noktasında bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Beyhan, şöyle devam etti:

"Mezopotamya'yı, bereketli toprakları Karadeniz sahillerine, dolayısıyla Karadeniz'i, Akdeniz'e ve Ortadoğu'ya bağlayan yollar Malatya'dan geçmiştir. Bu coğrafi konum Malatya'yı iki yönden etkiledi. Birincisi tarih boyunca bu yollarda ticaret kervanları işleri. Ticari hayat bölgenin refahına, gelişmesine katkı sundu. İkincisi ise 30 asırlık tarihinde Malatya pek çok istilaya maruz kaldı. Farklı kavimlerin hakimiyetini gördü, tahribata uğradı, zulme uğrayanların sığınağı oldu. Bu beşeri sirkülasyon Malatya'nın etnografyasına, demografik yapısına tesir etti. Malatya ismi tarihi kadar uzun bir geçmişe sahiptir. İsim olarak Malatya zaman içerisinde küçük imla ve telaffuz farklılıkları göstermiş olsa da kelimenin ana eksininde bir değişiklik olmadı ve Malatya isim olarak günümüze kadar geldi. Malatya anlam bakımından bu toprakların coğrafyasını, iklimini, bu coğrafyanın sahip olduğu zirai zenginlikleri ifade eder."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Davut Özbağ, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar'ın konuşmalarının ardından, katılımcılara sertifika verildi.

Ulusal ve uluslararası alanda akademisyenlerle araştırmacı yazarların katıldığı sempozyumda, yarın akşam saatlerine kadar pek çok bildiri sunulacak.

- Bakan Tüfenkci, ambulans teslim törenine katıldı

Sempozyumun ardından Bakan Tüfenkci, beraberindekilerle 112 Acil Komuta Merkezinde 9 ambulansın teslim törenine katıldı.

Partilerinin sağlık alanındaki hizmetlerini 4-5 kat artırdığını belirten Tüfenkci, her kesimin beğenisini kazandıklarını, bazıları karalama kampanyası yapsa da sağlık alanında önemli hizmetler yaptıklarını vurguladı.

Tüfenkci, "Geçmişte ambulanslar hastaya müdahale etme noktasında yetersizdi. Helikopter, uçak, deniz ambulanslarıyla biz birçok ülkenin de gıpta ettiği acil müdahale ekipleri oluşturarak sağlıkta standardı çok yükselttik." dedi.

Bakan Tüfenkci, daha sonra incelediği ambulansların anahtarlarını sürücülerine teslim etti.