Gümüşhane’de Bu Kez Veliler Sınava Girdi

Gümüşhane’de Bu Kez Veliler Sınava Girdi

Gümüşhane Atatürk Ortaokulu tarafından il merkezindeki tüm okulların katıldığı velilere yönelik "Yarınlar İçin Şimdi Okuma Zamanı" adlı kitap okuma...

Gümüşhane Atatürk Ortaokulu tarafından il merkezindeki tüm okulların katıldığı velilere yönelik "Yarınlar İçin Şimdi Okuma Zamanı" adlı kitap okuma yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Gümüşhane Belediye Başkanlığı ile Gümüştaş Madenciliğin hediye sponsoru olduğu yarışmada yüzlerce veli Kitle Eğitimcisi Canten Kaya'nın "Çocuklar Ne İster" adlı kitabından soruları cevaplandırdı.

Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen ödül törenine Belediye Başkanı Ercan Çimen, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Okul Müdürü Serdal Şeker, sınava konu olan kitabın yazarı Canten Kaya, okul ve kurum müdürleri, öğrenci ve veliler katıldı.

Törende konuşan ve proje hakkında bilgi veren okul müdürü Serdal Şeker, okul bünyesinde 2012 yılında başlattıkları projeyi son iki yıl il merkezindeki tüm okullara yaydıklarını ve bu yıl ki sınav için 800 velinin bahsi geçen kitabı okuduğunu söyledi.

Şeker, okul ve aile işbirliğini pekiştiren proje ile kitabı okuyan anne babaların çocukların gelişim ve öğrenmelerini desteklemeleri, çocukları için kitabı okuduklarında onların kendilerini değerlini hissetmelerini sağlamaları ve ayrıca evde okuma yaparak çocuklarına rol modeli olmalarının amaçlandığını söyledi.

Anne babaların sınav heyecanını yaşayarak empati düzeylerini artırmayı da hedeflediklerini dile getiren Şeker, "Sınav öncesinde anneleri için sınav sabahı kahvaltı hazırlayıp, kalemlerinin uçlarını açıp hazır eden çocuklarımız annelerimizin evlatları üzerindeki hassasiyetlerini model aldıklarını bize hoş bir seda ile göstermiştir" diye konuştu ve sponsorlara teşekkür etti.

Törene katılan "Çocuklar ne ister?" adlı kitabın yazarı kitle eğitimcisi Canten Kaya ise velilere yönelik gerçekleştirdiği konferansına 18,5 yıl kekeme olarak yaşadığı kendi hayat hikayesini anlatarak başladı.

"ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİNİN YÜZDE 75'İ İSTEDİĞİ BÖLÜMDE OKUMUYOR"

En büyük hayalinin büyük kitleler karşısında konuşabilmek olduğunu ve bunu da azmedip çalışarak yaptığını kaydeden Kaya, 100'ün üzerinde üniversitede eğitimler verdiğini ve gençlerin yüzde 75'inin istediği bölümde okumadığını tespit ettiğini söyledi.

"ÇOCUKLAR DEĞİL, ANNE BABALAR YARIŞIYOR ARTIK"

Çoğu anne ve babanın çocuğunu derslerinden dolayı yargıladığını, etiketlediğinin, kötü sözler söylediğinin altını çizen Kaya, "Çocuklar değil, anne babalar yarışıyor bizde. Olan çocuklara oluyor. Anne babalar çocuklarıyla gurur duymak istiyor. Çocuklar değil, anne babalar yarışıyor artık. Gurur duyacakları, övünebilecekleri başarılı çocuklar istiyor veliler" dedi.

"EN ÖNEMLİ HAZİNE YERİN ALTI DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZ"

Kendi hayatından kesitler aktararak bugün ki başarısını çok kitap okumasına borçlu olduğunu belirten Kaya, başarılı çocukların en önemli özelliğinin "ben yapabilirim" diyebilmeleri olduğunun altını çizerek, "En önemli hazinemiz yerin altı değil, çocuklarımızdır" tespitinde bulundu.

"İZ BIRAKAN İŞLERİ YAPAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRİN"

Velilerden "çocuğumun ne yeteneği var?" sorusunu kendilerine sormalarını, öğretmenlerle görüşüp çocuğun yeteneklerini ve sevdiği şeyleri öğrenmelerini isteyen Kaya, "Bizim ne istediğimiz değil, çocuğumuzun ne istediği önemli. Önemli insanların ne iş yaptığı değil, o kuruma ne kattığı önemli. Başarılı insanlar sevdikleri işi yaparlar. Başarıda iletişim yeteneği çok önemli. Artık çocuklarımız tabletler ve bilgisayarlar yüzünden asosyal bir tutum var. Hangi işi yaparsanız yapın, iz bırakan işleri yapan çocuklar yetiştirin" dedi.

Programda son olarak yarışmada dereceye giren velilere ödülleri verildi. Yarışmanın birincisi Rukiye Koç, ikincisi Hilal Öztürk ve üçüncüsü Kemal Aslan'a dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve tabletten oluşan ödülleri ile ilk 10'a giren velilere ödülleri Belediye Başkanı Ercan Çimen ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Kaya programın sonunda fuaye alanında kitaplarını imzaladı.