Gümüşhane’de Dünya Sağlık Haftası Etkinlikleri

Gümüşhane’de Dünya Sağlık Haftası Etkinlikleri

Gümüşhane'de Dünya Sağlık Haftası nedeniyle vatandaşları bilgilendirici stantlar açıldı.

Gümüşhane'de Dünya Sağlık Haftası nedeniyle vatandaşları bilgilendirici stantlar açıldı. Stantları gezerek yetkililerden bilgi alan Vali Yücel Yavuz ise organlarını bağışladı.

Zafer Meydanında gerçekleştirilen etkinlikte beraberinde Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan ve kamu kurum müdürleriyle birlikte organ nakli ve sigarasız hayat stantları ile yeni hizmete giren 112 Acil Servis Ambulanslarını inceleyen Vali Yavuz, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ağar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd.Doç.Dr. Özgür Çelebi, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Pehlivan'dan bilgi aldı.

Dünya Sağlık Haftasının tüm dünyada 7-13 Nisan tarihleri arasında kutlandığını belirten Vali Yavuz, Türkiye'de sağlık sektöründe dünyada çok az ülkeye ve millete nasip olan muazzam bir yapılanma ve sistem olduğunu, bazı sorunlar olsa bile vatandaşa sunulan hizmet noktasında her geçen gün daha iyiye gidildiğine şahit olunduğunu söyledi.

Son yıllarda sağlık alanında yapılan yatırımların vatandaşlar tarafından takdirle karşılanan bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Vali Yavuz, eskiden Avrupa ülkesi vatandaşı Türkiye'de rahatsızlansa sigorta şirketlerinin uçağını gönderip aldırdığı günleri gören ve imrenen Türk vatandaşlarının şimdi aynı hizmetten yararlandığını hatırlattı. Vali Yavuz, "Allah'a çok şükür bir Afrika ülkesinde ihtiyacı olan vatandaşımızı biz ambulans uçak göndererek alıp 7 saat içerisinde Türkiye'de en donanımlı hastanede tedavi altına alabilecek güç ve kuvvete eriştik. Bu irade meselesidir, özveri meselesidir" dedi.

"BU ÜLKEDE BİR ZAMANLAR HASTANELERDE REHİN ALINAN CENAZELER VARDI"

Türkiye'de hastanelerin farklı olduğunu, hastaların rehin alındığını ifade eden Vali Yavuz, "Söylemekten sıkıntı duyuyoruz ama rehin alınan cenazelerimiz vardı bu ülkede. Hastane masrafı ödenmedikçe cenaze teslim edilmezdi bu ülkede. Artık günümüzde hastane ve cenaze masrafları neredeyse kamu kurumları tarafından karşılanır hale geldi" diye konuştu.

Vali Yavuz, bazı vatandaşların hala 112 Acil Servisi aramaktan "Ben çok hasta değilim, ihtiyacı olan gitsin, zahmet vermeyelim" mantığıyla imtina ettiğini, bu konuda özellikle yaşlı vatandaşları bilgilendirici faaliyet yapılması gerektiğini söyledi.

VALİ YAVUZ ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Daha sonra organ bağışı formunu doldurarak organlarını bağışlayan Vali Yavuz, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Organ bağışı noktasında var olan tartışmalar sona erdi. İnancımız gereği bir takım tereddütler konu olmaktan çıktı. Bu artık cesaret meselesi haline geldi. Cesaretli olan, işin önemini kavrayanlar organ bağışında bulunuyorlar. Sağlık Bakanlığımız dünyaya örnek olacak şekilde organ bağışı işini yapıyor. Herkese tavsiye ediyoruz. Organ bekleyen vatandaşlarımızın yerine koyun kendinizi."

GÜMÜŞHANE'DE BİN'E YAKIN BAĞIŞÇI VAR

Gümüşhane'de bugün açılan stantta yaklaşık 30 kişinin organlarını bağışladığını, il genelinde ise bine yakın bağışçı sayısına ulaştıklarını bunun Gümüşhane şartlarında önemli bir rakam olduğuna vurgu yaptı.

YENİ AMBULANSLARA KAMERA TERTİBATI KURULDU

Vali Yavuz ve beraberindeki heyet daha sonra 112 Acil Servis hizmetlerinde kullanılacak olan 2 adet yeni ambulansı inceledi. Yeni ambulanslarda artık kamera olduğunu belirten Vali Yavuz, özellikle güvenlik şeridini ihlal eden ve ambulanslara yol vermeyen sürücülerin bu kameralar sayesinde tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacağını da sözlerine ekledi.