Güneşe aldanmayın! Gök gürültülü ve sağanak yağış geliyor

Güneşe aldanmayın! Gök gürültülü ve sağanak yağış geliyor
Güncelleme:

Meteoroloji'den alınan son hava durumu tahminlerine göre bugün Türkiye genelinde etkili olacak güneşli hava hafta sonuna kadar yerini gök gürültülü ve sağanak yağışa bırakacak. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımı görüleceğini belirterek uyarıda bulundu. İşte haritalarla 5 günlük hava durumu tahminleri...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu'nun yağmur ve sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, öğle saatlerinden sonra Gümüşhane, Bayburt, Ardahan ve Artvin'in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde Marmara, İç Ege ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor. Rüzgarın Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile bu akşam saatlerinde Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güney ve doğusunda kuvvetli (40-70 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI: Kuzey kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarında, iç ve güney kesimlerde mevsim normallerinin yer yer üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile bu akşam saatlerinde Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güney ve doğusunda kuvvetli (40-70 km/saat) olarak eseceği tahmin ediliyor.

YEREL KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, öğle saatlerinden sonra Gümüşhane, Bayburt, Ardahan ve Artvin'in iç kesimlerinde yer yer kuvvetli olması yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden meydana gelebilecek heyelan, ulaşımda aksamalar, su baskını, ani sel gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsü bulunan eğimli yamaçlarda çığ riski olmasından dolayı meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile bu akşam saatlerinde Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun güney ve doğusunda kuvvetli (40-70 km/saat) olarak eseceği tahmin edildiğinden çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, ağaç ve direk devrilmesi, kar erimesi, ulaşımda aksamalar, toz taşınımı ve savrulması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU BÖLGELERDE TOZ TAŞINIMI UYARISI: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda Suriye kaynaklı toz taşınımı beklendiğinden görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme ve yer yer çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

PROF. DR. ŞEN'DEN "ÇAMUR YAĞACAK" UYARISI
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toz taşımı ile beraber etkili olacak yağmur dolayısıyla yağışın çamur etkisi yaratacağı şeklinde uyarıda bulundu. 

Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamaları şöyle:

"Suriye’den yüzeysel toz taşınımı geldi, Afrika’dan gelen yukarıdandı. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’ya Arap Yarımadası’ndan kalkıp toz taşımı var bugün yarın daha fazla olacak. Bitlis, Muş, Hakkari, Van, Erzurum, Kars bu civarlarda yoğun.

Doğu Anadolu’da yağış var ve bu tozu çamur şeklinde indirecek. Görüş mesafesi dışında yoldaki kayganlıktan dolayı trafikte dikkat etmek gerekiyor.

Tozu teneffüs ettiğimizde sağlık açısından problem yaratabiliyor. Tozun içerisinde bakteri ve mantarlar var.

Bahar aylarında sıcaklık dalgalanma yapar. Mart’ta karı gördük, Nisan’da sıcaklığı yükselmeye başladı. Doğu bölgeleri dışında yağış yok. Yarın öğleden sonra Marmara’da İstanbul’da dahil olmak üzere gök gürültülü sağanak yağış var. Yağış cuma günü Türkiye geneline yayılacak."

İŞTE HARİTALARLA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNLERİ:

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini