Güney Kore'den Kuzey Kore'ye tehdit

Güney Kore'den Kuzey Kore'ye tehdit

Kuzey Kore'nin füzeleri konuşlandırması tehdidine karşı Güney Kore'den açıklama geldi.

Kuzey Kore'nin yarımadada konuşlandırılacak THAAD füzelerine yönelik tehdidinde ileri gitmesi durumunda Güney Kore ordusunun misilleme yapmaya "hazır" olduğu belirtildi

Güney Kore, yarımadaya en kısa sürede ABD'nin Bölge Yüksek  İrtifa Hava Savunması (THAAD) füze sistemlerinin konuşlandırılacağı açıklamasına,  Kuzey Kore'nin Güney'i "ateş denizine" çevirme tehdidi savurmasına sert tepki gösterdi.

Yonhap haber ajansına göre, Güney Kore Ulusal Güvenlik Ofisi şefi Kim  Kwan-jin, Kuzey'den provokasyon yapılması halinde ülkesinin "buna şiddetle  misillemede bulunacağını" belirtti.

Kim, Kuzey Kore'nin yarımadada konuşlandırılacak THAAD füzelerine  yönelik tehdidinde ileri gitmesi durumunda Güney Kore ordusunun karşılık vermeye  "hazır" olduğunu ifade etti.

Güvenlik şefi, Seul hükümetinin, THAAD füzelerinin Güney Kore'ye  yerleştirilmesine karşı çıkan Pekin hükümetine, bu füzelerin ülke savunması için  alınan bir önlem olduğunu açıklamaya "çalıştığını" da sözlerine ekledi.

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının bölge için  büyük bir tehdit olması dolayısıyla THAAD füze sistemlerinin en kısa zamanda  yarımadaya konuşlandırılacağını belirtmişti.

Güney Kore'deki ABD Sekizinci Ordusu komutanı General Thomas S.  Vandal, Kuzey Kore'nin kitle imha silahlarını sürdürmesinin, müttefiklerinin  savunmalarından emin olmalarını gerektirdiğini söylemişti.

Güney Kore ve ABD'nin, THAAD füze sistemlerinin konuşlandırılacağına  dair yaptıkları açıklamalar üzerine Kuzey Kore pazartesi günü, "Düşmanlarımızı,  Kore Halk Ordusu'nun, Güney Kore'yi alev denizine ve enkaza döndürecek acımasız  misilleme saldırıları düzenleyeceği konusunda bir kez daha uyarıyoruz."  ifadesinin yer aldığı bir askeri bildiri yayınlamıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye de Çin ve Rusya yönetimlerine  aynı gün gönderdiği mesajında "Kurulacak füze savunma sistemi, Kuzey Kore dışında  herhangi bir ülkeyi hedef almayacak, herhangi bir üçüncü ülkenin güvenlik  çıkarlarını ihlal etmeyecektir." ifadelerini kullanmıştı.
 
ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme olasılığına,  Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin  yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini savunuyor.

Kuzey Kore'nin hafta sonu başarısız balistik füze denemesinde  bulunduğu bildirilmişti.

Etiketler tehdit füze kuzey kore