Hak-iş 5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması

Hak-iş 5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması

Genel Başkan Arslan:- "Taşeron işçilerin en büyük hayali kadro talepleri artarak devam ediyor. İnşallah sizlerin (Cumhurbaşkanı Erdoğan) her zaman olan desteklerinizle taşeron işçilerin kadrolarına kavuşacağına inanıyoruz"- "Hak-İş'in gücü, erdemli bir se

ANKARA (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerin, en büyük hayalleri kadroya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle kavuşacağına inandığını söyledi.

Arslan, Hak-İş tarafından ATO Congresium'da düzenlenen 5. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması'nda, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı.

Konfederasyonun bugünlere gelmesi için mücadele eden tüm kadınlara minnet ve şükranlarını sunan Arslan, Hak-İş'li kadınların, ortaya koyduğu onurlu duruş ve samimi çabayla erdemli bir sendikal inşanın önünü açacağını dile getirdi.

Hak-İş'in her alanda olduğu gibi kadın sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerinde de özgün duruşu bulunduğunu vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Erkeği erkek, kadını kadın yapan tüm özelliklerin ortadan kaldırıldığı, özgürleşmeyi kadın bedeni üzerinden ifade eden modern paradigmalar ne yazık ki zahire odaklanmış durumdadır. Oysa kültürel, dini, ahlaki boyutunu unutmamak, kadim geleneğimizin bir gerçeğidir. Medeniyetimiz kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve istismarı reddeden, kadın ve erkeği beraber gören, kadınların mücadelesini hak mücadelesi bilen kadim bir anlayıştır. Bu anlayışın, tarih boyunca zaman zaman gerileyip zayıf düşse de hep var olduğunu görüyoruz. 13. yüzyılda Anadolu coğrafyasında kurulan ve dünyanın ilk kadın örgütü sayılan Bacıyan-ı Rum, bugünkü adıyla Anadolu Kadınları Birliği, medeniyetimizin kadın bakışının çok tipik bir göstergesidir."

- "Hak-İş yerli, milli, bir o kadar da evrensel"

Suriye'de rejiminin zulmüne uğrayan kadınların sığınabileceği tek güvenli limanın Türkiye olduğunu belirten Arslan, "AB ülkeleri ve Amerika'nın, kısaca bütün dünyanın gözleri kör, kulakları sağır olmuşken, bu topraklar, bu ülke, tek başına Irak'tan Suriye'den gelen kardeşlerine kapılarını, sofralarını açmıştır. Tıpkı ensarın muhacirlere yaptığı gibi. Ülkeme, milletime insanlık adına teşekkür ediyorum. Dünyada yalnız bırakılmamıza aldırmadan, ayrım gözetmeden Iraklı ve Suriyeli misafirlerimize sahip çıkarak gerçek bir liderlik ortaya koyan Cumhurbaşkanımıza, başta Suriyeli ve Iraklı olmak üzere yeryüzünün bütün mazlumları adına şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Yerli, milli, bir o kadar da evrensel işçi örgütü olarak, ülke, bölge ve dünyada yaşananların farkında olduklarını ifade eden Arslan, ülkedeki, bölgedeki ve dünyadaki bütün mazlumlara Hak-İş'in borçlu olduğunu söyledi.

- "Kadınlarımız için özgün projelere imza attık"

"Hak-İş'in gücü, erdemli bir sendikal inşasının önünün açılmasıdır. Yeni bir dünyanın kuruluşunun ilk işaret fişeğidir. Hak-İş'li kadınlar, bu kutlu yürüyüşün öncüsü, emek hareketinin vicdanı, sendikal hareketin yarınlarıdır" ifadelerini kullanan Arslan, şöyle devam etti:

"Kadın emekçilerin sendikal mücadeleye katkılarını artırmak, her kademede kadınların sendikal mücadeleye dahil edilmesini sağlamak için Hak-İş olarak 22 sendikamızla kadın komitelerimizi oluşturduk. Kadınların her alanda olduğu gibi sendikal mücadeleye ellerinin değmesini sağlamak için mücadele ediyoruz. Hak-İş olarak gerek ulusal, gerekse uluslararası emek hareketinin kadın boyutundaki varoluşumuzu, şartların bizleri zorlamasıyla değil, bizatihi medeniyetimizin, değerlerimizin, 40 yıllık kutlu yürüyüşümüzün bize yüklediği sorumlulukla hareket ederek, kendi irademizle gerçekleştirdik. Bu anlayışımızı sürekli güncelleyerek yeni hedeflere yürüyoruz. Onun için aynı kulvarda rekabet ettiğimiz yapılar içinde özgün bir yerimiz var. Kadınlarımız için farkındalık oluşturacak çok özgün projelere imza attık. Elbette tüm bunlara rağmen çözmemiz gereken hala çok fazla sorunlarımız var."

- "Taşeron konusunda da önemli adımlar atıldı"

Erdoğan'ın hem başbakanlığı hem de cumhurbaşkanlığı döneminde kadınların yararına çok sayıda reforma imza attığına dikkati çeken Arslan, "Taşeron konusunda da önemli adımlar atıldı. Bütün bu adımlar için Cumhurbaşkanımız olarak size ve AK Parti Hükümeti'ne teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Ancak taşeron işçiler için pek çok sorunun devam ettiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Yerel yönetimlerde, üniversitelerde, bazı kamu kurumlarında örgütlenme sorunları devam ediyor. Toplu iş sözleşmesi imzalamada çok fazla engellerle karşılaşıyoruz. Taşeron işçilerin en büyük hayali kadro talepleri artarak devam ediyor. İnşallah sizlerin her zaman olduğu desteklerinizle taşeron işçilerin kadrolarına kavuşacağına inanıyoruz. Ormanda çalışan geçici işçilerin kadro taleplerinin karşılanmasını istiyoruz. ÇAYKUR işçisinin kampanya süresi ve kampanya dışında boşta geçen süreleri konusundaki taleplerinin dikkate alınarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu taleplerimiz hakkında gerekli adımlar atılarak, sorunların çözümünü hep birlikte gerçekleştiririz."

Arslan, terör örgütlerinin kalleşçe saldırılarında yaşamını yitiren vatandaşlar ve şehit olan güvenlik görevlilerine Allah'tan rahmet dileyerek, "Ülkemizin birliğine, kardeşliğine kasteden hainlerin hesapları, tuzakları geçmişte olduğu gibi bugün de boşa çıkarılacaktır" dedi.

- "Kadın üye sayımızı yüzde 23'e yükselttik"

Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz da Kadınlar Günü'nü "marjinal söylemlere sıkıştırılmış değil, gerçekten kadınlık onurunun, değerinin yeniden hatırlandığı bir gün" olarak kabul ettiklerini bildirdi.

Kadın Stratejisi ve Eylem Planı doğrultusunda çalışmaları etkin şekilde sürdürdüklerini anlatan Yavuz, "Hak-İş olarak kadınların adının da kendilerinin de sendikalarda var olması için büyük çaba içindeyiz. Bu çabalar doğrultusunda ve her yıl düzenli yaptığımız Hak-İş ve bağlı sendikalarında kadın çalışmaları anketi sonuçlarına göre, 2009'da yüzde 2 olan üye sayımızı 2016'da yüzde 23'e yükselttik" bilgisini verdi.

Kadın üye oranının daha ileri seviyelere çıkarılması için daha çok çalışmaları gerektiğini ifade eden Yavuz, "Bunun için de 2023 için hedeflediğimiz yüzde 50 kadın üye sayısına ulaşmamızın ödevimiz olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran mektup

Bolu Devlet Hastanesinde taşeron işçi olarak çalışan Hacer Güngör ise iş kıyafetiyle kürsüye çıkarak, konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok sevdiğini belirten Güngör, iki yıl önce Erdoğan'ın yaşadığı sağlık sorunlarına üzülerek, o dönem kendisine mektup yazdığını söyledi.

Güngör, mektubundaki "Allah'ım Cumhurbaşkanımıza hayırlı uzun ömürler ver. Allah'ım Cumhurbaşkanımızın hizmetlerini tamamına erdirmeyi nasip et. Ülkemizin, insanlığın ve İslam aleminin ona ihtiyacı var. Şayet buna ömrü vefa etmeyecekse ve benim ömrüm varsa Rabbim, lütfen ömrümü ona ver. Ömrüm size annenizin ak sütü gibi helal olsun. Benim iki yavrum var. Onlara herkes annelik yapabilir. Fakat benim güzel yurduma, insanlığa ve İslam'a herkes güzel hizmet edemez" satırlarını okudu.

İşçi Güngör'ün mektubundaki sözleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandırdı.

Erdoğan'a kadın çalışanlar için yaptığı reformalar için teşekkür eden Güngör, taşeron işçilerin kadroya alınması için destek istedi.

Güngör, konuşmasının ardından yanına geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kısa süre sohbet etti.

Daha sonra, Hak-iş Genel Başkanı Arslan, Erdoğan'a, merhum annesi Tenzile Erdoğan ile olan aile fotoğrafını armağan etti.

Toplu fotoğraf çekimiyle sona eren etkinliğe, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.