HAKKARİ VE ŞIRNAK'IN YERİNE CİZRE VE YÜKSEKOVA İL OLUYOR

HAKKARİ VE ŞIRNAK'IN YERİNE CİZRE VE YÜKSEKOVA İL OLUYOR

Son dakika gelişmesi az önce geldi. Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılıyor. Cizre ve Yüksekova il oluyor.

AK Parti Hükümeti tarafından TBMM'ye gönderilen yasa tasarısıyla Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacak.

Tasarı TBMM'den geçerse, il olmaktan çıkarılan Hakkari Belediyesi de Çölemerik adıyla yeniden yapılandırılacak. Şırnak Belediyesi de Nuh adıyla yeniden yapılandırılacak.

HAKKARİ VE ŞIRNAK'IN İSİMLERİ NEDEN DEĞİŞİYOR ?

İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Hakkari yeni düzenleme Meclis'ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak. Yine il haline getirilen Şırnak'ın eski adı da Nuh'un şehri anlamına gelen Şehr-i Nûh'tu.

Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılması yaşanan terör olayları ve iki ilin coğrafi durumları nedeniyle gündeme gelmişti. Şırnak ve Hakkari merkezlerinin dar bir alanda olduğu Cizre ve Yüksekova'nın ise genişlemeye daha uygun bir coğrafi yapıya sahip olduğu belirtiliyor.

Terör olaylarının şehir merkezine uzak olan Cizre ve Yüksekova'da daha yoğun olması, bu nedenle kontrol ve müdahalede zaman kaybı yaşanması da kararda etkili olan nedenlerden.