Halep bombalanıyor, yeni göç dalgası yolda !

Halep bombalanıyor, yeni göç dalgası yolda !

Başbakan gerçeği tüm Türkiye'ye açıkladı: "Halep bombalandı, 70 bin kişi Türkiye'ye geliyor"

Esad askerleri Rus uçaklarının yardımıyla Halep’i bombalamaya başladı. Bombalama sonrası 70 bin kişi Türkiye’ye doğru yürüyüşe geçti. Göç dalgasının büyümesinden endişe ediliyor.

Konuyla ilgili İngiltere’deki Suriye Yardım Konferansı toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu “Halep bombalandı 70 bin kişi Türkiye’ye geliyor” dedi. Suriye’deki gelişmelerle ilgili Londra’da düzenlenen toplantıda “Suriye’ye komşu ülke lideri” sıfatıyla katılımcılara hitap eden Başbakan Davutoğlu ayrıca “En büyük insani trajedi ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

“BÜTÇEMİZDEN DAHA BÜYÜK KALBİMİZ VAR”

Davutoğlu yaptığı konuşmada, konferansta ne karar alınırsa alınsın Türkiye’nin Suriye mültecilere insani yardımı devam edeceklerini ve savaştan kaçarak Türkiye sınırına gelen hiçbir mülteciyi geri çevirmeyeceklerini kaydetti Konferansın zamanlamasından dolayı konferansın en sahiplerine teşekkür eden Davutoğlu şöyle konuştu:

“Bugün başarısız olursak, sadece Suriye için değil, insanlık için de başarısız oluruz. Dün Ankara’da bir hastaneyi ziyaret ettim. Hava saldırılarında 3 çocuk vücutları, yüzleri yanmış. Aynı odada terör saldırısında yaralanan bir Türk çocuk vardı. Bunlar aynı nesilin çocukları. Baba ve de olarak çok kötü hissettim. Bu çocuklar için ne yapacağız. Türkiye 2.5 milyon Suriyeli mülteciyi misafir ediyor. Türkiye’de Suriyeli olmayan hiçbir kent yok.Kamplarda yaşayan mültecilere şimdiye kadar 10 milyar dolar harcadık. Türk ulusundan gurur duyuyorum. Bugüne kadar Suriyelilere karşı hiçbir karşıt gösteri olmadı. Bakanlar Kurulu’nda Suriyelilerin Türkiye’de çalışmalarına zin verdik. Onlar bizim vatandışımız değil ancak arkadaşımız, kardeşimiz. Bugünkü konferans ne olursa osun Türkiye yardıma devam edecektir. Bu politikaya devam edeceğiz. Hiçbir Suriyeli yardımsız kalmayacak. İki prensip var. Birinci Suriye’de insani yardıma devam etmek. Suriye’dekiler hiçbir şeye sahip değil En azından Türkiye’deki mültecilerin kalacak yerleri var. Cenevre konferansı başarısız oldu. Çünkü hala hava saldrıları devam ediyor. Birbirimize dürüst olmak zorundayız birbirimize. IŞİD ve Esed olmak üzere iki düşmanımız var. Savaş suçlarına karşı omuz omuza olmalıyız savaş suçuna. Ben burdan kalbinize sesleniyorum. 10 bin mülteci Kilis’te. Nasıl bunları Suriye’ye geri götüreceksiniz. Çağrı yapıyorum. Onları kabul etmeye devam edeceğiz. Çünkü bütçemizden daha büyük kalbimiz var. Bu savaş suçu ne zaman sona erecek. Zamanında konferans içi teşekkür ediyorum. Her neye karar verirseniz verin Türkiye kabul edecek.”

HALEP KUŞATMA ALTINDA

Büyük bölümü ÖSO denetiminde olan Suriye’nin Halep kenti kırsalında Rus uçaklarının desteğiyle ilerleyen Suriye rejim güçleri, dün kritik Nubbul ve Zehra köyleri etrafındaki kuşatmayı kırmıştı. Rejim güçlerinin muhaliflerin elinde bulunan Marastul Han bölgesini ele geçirmek üzere olduğu bildiriliyor.

Burası da düşerse Halep’in kent merkezi, Halep kuzey kırsalından kopmuş olacak. Bu, bölgeden Türkiye’ye doğru yeni bir göç dalgası anlamına geliyor. Esad askerleri zaferlerini ilan ederse Türkiye’nin “güvenli bölge” projesi de başlamadan bitecek.