Hançere'nin peşinde bir Abdal

Hançere'nin peşinde bir Abdal

İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Abdal Haluk Tolga İlhan yeni albümü “Hançere”yi dinleyicileri ile buluşturuyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Abdal Haluk Tolga İlhan, opera ve geleneksel söyleyiş biçiminde yakaladığı kendine has yorumuyla sosyal medyada fenomen haline gelen Ervah-ı Ezelde türküsü ile tanınmıştı. Doğudan batıya farklı tınıları birbirine kaynaştıran yorum anlayışı Hollywood’da katıldığı Reading Club of Opera yarışmasında kendisine en iyi tenor ödülünü getirmişti. İlhan, Hollywood macerasından sonra Anadolu’nun eşsiz güzellikteki türkülerini seslendirdiği, dördüncü albümü Hançere’yi Beyoğlu Metropol Müzik aracılığı ile bugünlerde dinleyicilerin beğenisine sunuyor.

Söyleyenin, dinleyenin ve türkülerin kendine has olan özellikleri üçgeninde, hançerenin ve mananın keşfine çıkan Abdal, seste, söyleyişte ve nağmede farklılığın yaratılabileceği, 10 eser ile albümü şekillendiriyor.  Abdal’ın tüm albümlerinde, dinleyicilerin tınısına alışık oldukları komalı gitara bu albümde çello, piyano, akordeon ve ebow gibi batıya içkin tonları içeren enstrümanlarla cura, kopuz, bağlama ve santurun geleneksel sesleri eşlik ediyor.

Stüdyo Ada’da, tecrübeli tonmaister İhsan Apça’nın ve Özgür Özkan Mete’nin teknik çalışmaları ile hazırlıkları tamamlanan albümün yönetmeni ve aranjörü başarılı müzisyen Öner Gerçek. Ömer Arslan, Ercüment Orkut, Eylem Pelit, Özer Altun ve Göksun Çavdar gibi kıymetli müzisyenlerin tecrübelerini ve ustalıklarını konuşturdukları müzik alt yapısı da albümün başından sonuna dikkat çekiyor.

Albüm repertuarının, Abdal Haluk Tolga İlhan’ın ses karakteristiğinin ön plana çıkabileceği eserlerden oluştuğunu görüyoruz. İlhan’ın güçlü sesi ve klasik müzik eğitimi ile şekillenmiş söyleyiş biçimi, Âşıkgiller olarak bilinen ailesinden miras kalan kendine has bir hançere ile bütünleşiyor. İlhan,  bu özgünlüğün ise türkülerin içinde mevcut olan tüm hikâyelerle, hissiyatla, tarih ve kültür ile bir bütün olduğunu, albümde de hançere sistemini oluşturan bu özelliklerin izini sürmeye gayret ettiklerini ifade ediyor.

Albümde Yer Alan Eserler

Keşkem Bu Ellere Gelmez Olaydım / Erzurum
Havalar Ayaz Gelin Hanım / Adıyaman
Etek Sarı Sen Etekten Sarısın  / Arguvan
Suda Balık Yan Gider / Erzurum
Allı Turnam Bizim Ele Varırsan / Kırıkkale
Değirmen Başında Vurdular Beni / Erzurum
Karahisar Kalesi Yıkılır Gelir / Afyon
Keklik Gibi Kanadımı Süzmedim / Erzincan
Kul Olayım Kalem Tutan Ellere / Sivas
Hele Yâr Zalim Yâr / Diyarbakır