Hangi çiçek neyi ifade ediyor?

Hangi çiçek neyi ifade ediyor?

Kırmızı gül, lilyum, orkide, kır çiçeği…

Yeni bir işe başlarken, yıl dönümlerinde, doğum günlerinde, doğumlarda… Çiçekler hep bir şeyleri anlatabilmek için kullanılır, hediye edilir. Çok uzun yıllardır insanların yaşamında önemli bir yere sahip olan çiçekler, özellikle romantik ilişkilerde duyguları ifade etmek için, çok eski tarihlerden günümüze kadar kullanılan sembollerdir.

Kırmızı gül, lilyum, orkide, kır çiçeği… Çiçekler çok uzun yıllardır yaşamımızda önemli bir yere sahip. Özellikle romantik ilişkilerde, partnerler arasında duygu transferi amacıyla çok eski tarihlerden günümüze kadar kullanılan önemli semboller. Doğum günlerinde, yıl dönümlerinde, yeni bir işe başlarken… Çiçekleri duygularımızı ifade etmek için çoğu zaman kullanıyoruz. Peki hangi çiçek hangi duygunun ifade edilmesinde daha etkili? İNDA bünyesinde hizmet veren Mutluluk Enstitüsü, cicekmarket.com ile birlikte bir araştırma yaparak çiçeklerin insanlarda neler hissettirdiğine dair ilgi çekici verilere ulaştı.

Çalışma sürecinde cicekmarket.com aracılığı ile kendisine çiçek gönderilmiş kadın katılımcılar ile, İNDA bünyesinde hizmet veren Mutluluk Enstitüsü’nün Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Ozanser Uğurlu tarafından hazırlanan sorular çerçevesinde görüşmeler yapıldı. 83 kadın katılımcı kendilerine gönderilen çiçeklerin kendilerine neler hissettirdiğine dair sorulara cevaplar verdiler.

Orkide bağlılık, kır çiçeği yakınlık hissi uyandırıyor

İNDA bünyesinde hizmet veren Mutluluk Enstitüsü’nün Kurucusu, İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi ekibinden Yrd. Doç. Dr. Ozanser Uğurlu, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Araştırmanın bulguları üzerinden bakıldığında; ilişkinin başlangıç aşamasında gönderilecek kırmızı güllerin kişinin kendisinin arzulandığını hissettirmesini sağladığı, ilişki ilerledikçe kırmızı gül ve beyaz lilyumlardan oluşan bir buketin ise ‘seni seviyorum ve bu ilişkiye değer veriyorum’ şeklinde bir algı yarattığı görüldü. Diğer taraftan araştırma sonuçlarına göre; ilişkinin yıl dönümlerinde orkidenin bağlılık hissi, doğum günlerinde ise kır çiçeklerinin yakınlık hissi uyandırmak üzere bir algı yaratacağı bulundu.”

Yrd. Doç. Dr. Ozanser Uğurlu, araştırmanın sonuçlarına göre elde ettikleri verileri şu şekilde sıraladı:

Kırmızı gül: Kişinin tutku ile arzulandığını hissettirdi. Gül sayısı arttıkça hissedilen duygu yoğunlaştı. Ancak 100 adet gülden sonra hissedilen duygunun değişmediği görüldü.

Orkide (renk fark etmeksizin): Kişinin kendisine değer verildiğini hissetmesini sağladı. Katılımcılar orkidenin bağlılık duygusu uyandırdığını belirttiler.

Lilyum (renk fark etmeksizin): Kişinin sevildiğini hissetmesini sağladı. Hem üzüntü hem de sevinç gibi duyguların paylaşımında etkili oldukları görüldü.

Kır çiçeği (renk fark etmeksizin): Kişide güven hissi yarattı. Özellikle yakınlığın yoğun olarak yaşandığı kişilerarası ilişkilerde (arkadaşlar, ebeveynler, akrabalar) duygu transferine yardımcı olduğu görüldü.