Hangi üniversiteler dünya üniversitesi olarak sayılıyor?

Hangi üniversiteler dünya üniversitesi olarak sayılıyor?

Üniversiteler sayısında artış yaşanırken LYS’ye giren öğrenciler bu kez tercihler konusunda kararsız kaldı.

Özellikle “dünya üniversiteleri”ne ilgi gösteren öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de hangi üniversitelerin dünya üniversitesi olduğu...

İngilizce eğitimin yaygınlaştığı, yabancı hocaların sayılarının arttığı ve dünyanın çeşitli yerlerinden öğrencilerin tercih ettiği Türkiye’de üniversiteler dünya üniversitesi olmak için yarışıyor. Peki üniversiteler hangi koşulları sağladığında bir dünya üniversitesi olabilir?

Merak edilen soruları Süleyman Şah Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Serdar Gecü yanıtladı:
“Dünya üniversite olmanın ilk koşulu sizi dünyanın farklı yerlerinden öğrencilerin tercih edebiliyor ve eğitimlerini kolaylıkla alabiliyor olmasıdır. Bunun için ortak dil olarak İngilizce kabul edilmekte. Eğitim dilinin yüzde 100 İngilizce olmasının yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen öğrencilerin uygun barındırma imkanı, sosyal ortam-mekan ve yeterli düzeyde eğitim kalitesi ile eğitimlerini sürdürebilmesi, dünya üniversitesi olmanın olmazsa olmaz koşulları olarak kabul ediliyor. Minimum olarak bunları söylerken dünya üniversitesi olma iddiasında olan bir üniversitenin sadece yetinmemesi gerektiğini söylemeliyiz. Belli oranda yabancı öğretim üyesinin bulunması ve global düzeyde uygun zeminlerin oluşturularak öğrencilerin yurtdışına dönüşümlü eğitime yönlendirilebilmesi bir dünya üniversitesi olmanın göstergeleri olarak düşünülebilir. Türkiye’de çok sayıda yabancı öğrenci ve hocayı bünyesinde barındıran Boğaziçi Üniversitesi’ni uzun yıllardır uluslararası düzeydeki etkinliği ve tanınırlılığı ile örnek olarak gösterebiliriz”

Tercih döneminde öğrencilerin dünya üniversitesi olabilme koşullarını göz önünde bulundurmalarını tavsiye eden Gecü Süleyman Şah Üniversitesi’nde 22 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğunu ve yabancı hoca oranlarının ise yüzde 15’i geçtiğini söyledi. Gecü, dünya üniversitesi olma sürecinde çalışmalarını anlattı:

“Dünya üniversitesi olmak aslında sizin kendinize verdiğiniz bir etiket değil, başkalarının size yüklediği bir anlamdır. Eğer dünyanın çeşitli yerlerin öğrenciler gözü kapalı sizi tercih edebiliyorsa ve boşluk olmaksızın eğitimlerini doğru alacaklarına inanıyorlarsa siz bir dünya üniversitesi klasmanına yükselmişsiniz demektir. Bu doğrultuda biz çeşitli ülkelerden öğrencilere kapımızı açarken İngilizce’yi yüzde yüz eğitim dili olarak belirledik. Elbette ki Türkçe derslerimiz de var. Buraya gelen öğrenciler Türkçe de öğreniyor. Bunun yanı sıra Süleyman Şah Üniversitesi’ni ikinci yabancı dili zorunlu kıldık. Bu, İspanyolca, Rusça ve örneğin Çince olabilir. Ancak öğrencilerimiz iki yabancı dil öğrenerek mezun oluyorlar. Bunlara ek olarak üniversitemiz yurtdışı sağladığı anlaşmalarla yarım dönem ya da bir dönem öğrencilerini yurtdışına eğitime gönderiyor. Aynı şekilde bu yöntemle yurtdışından da öğrenci kabul ediyoruz”

Türkiye’deki üniversitelerin hızlı bir yenilenme ve gelişme dönemine girdiğini vurgulayan Gecü, köklü üniversitelerin dünya ile entegrasyonlarını artırması ve yeni kurulan üniversitelerin de bu hedefle çalışması ile Türk üniversitelerin dünyada ilk 500 üniversite sıralamasında yerini alacağına inandığını söyledi.