Haşimi uyardı: ''İç savaşa sürükleniyoruz''

Haşimi uyardı: ''İç savaşa sürükleniyoruz''

IŞİD olaylarından Irak yönetimini sorumlu tutan Tarık El-Haşimi yaklaşan felakete dikkat çekti.

Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi, yaşanan şiddet olaylarının sadece IŞİD’le sınırlı olmadığını ve Irak yönetiminin Sünnileri dışlayıcı tutumu neticesinde ülkede geniş çaplı bir isyanın harekete geçtiğini söyledi.

Musul’daki son gelişmeleri gazeteci Aslı Aydıntaşbaş’a değerlendiren Haşimi çarpıcı açıklamalarda bulundu:

“Sünni Baharı 2012’de başladı. Musul onun devamı. Yanlış anlamayın; ben IŞİD’i savunmuyorum. O görünen yüzü. IŞİD dışında bir Sünni isyanı var. Aralarında aşiretler, eski ordu mensupları ve başka gruplar var. Maliki’nin Sünnilere karşı izlediği politika insanları bu noktaya itti. Maliki’nin baskılarına dayanamayıp IŞİD’e katılan kızgın gençler var…”

Maliki’nin ‘terörle mücadele’ bahanesiyle Sünni toplumunu adeta yok etmeye çalıştığının ve Sünni gençlerin çaresizlik içerisinde IŞİD’e katıldığının altını çizen Haşimi, Ortadoğu ülkelerini içine çeken bir mezhep savaşı çıkabileceğinden endişe duyduklarını söyledi:

“Şu anda süreç kontrol dışı gelişiyor. Sadece erkekler değil kadınlar bile tecavüz vakaları yüzündenIŞİD’i destekliyor. Maliki’nin Sünnileri dışlayıcı tutumu nedeniyle insanların demokrasiye inancı kalmadı. Bütün Ortadoğu ülkelerini içine çeken bir iç savaş çıkmasından endişe ediyoruz. Ama henüz çok geç değil. Uluslararası toplum hızlı hareket ederse hâlâ bir şans var. Maliki’den daha ılımlı bir Şii lider olmalı. İki dönem Maliki’yi hem ABD hem de İran destekledi. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz”

Haşimi, Maliki yönetiminin ve uluslararası toplumun Irak\'ı kendi kaderine terk edişinin ülkedeki aşırıcılığın yükselmesini hızlandırdığını belirterek, \"Uluslararası toplumu sürekli uyardık ama herkes Irak\'ta olup bitene gözlerini kapattı. Şimdi birdenbire \'Musul\'da neden bunlar oldu?\' diyorlar\" dedi.

11 yıldır Sünni Arapların ayrımcılık, adaletsizlik ve yolsuzlukla karşı karşıya olduğunu belirten Haşimi,“Şu anda 11 ya da 12 kadar silahlı grup var, onlar şimdi yeniden harekete geçti. Ayrıca sürece dâhil olan siyasi partiler, eski ordunun mensupları, aşiretler ve bağımsız kişiler de var. Musul\'daki ve diğer eyaletlerdeki operasyonlarda IŞİD öncü konumda olabilir ama tüm grupları temsil etmiyor. Geniş kapsamlı bir isyan kontrolsüz biçimde büyüyor. Uluslararası toplum seyirci kalmamalı, önlem almalı” diye konuştu.