Hasta simsarlarına aman dikkat !

Hasta simsarlarına aman dikkat !

Dolandırıcılar şimdi de hastanelerin acil servislerine gelen vatandaşlara dadandı.

Vatandaşı dolandırma yöntemlerinden biri olarak sözde ‘Hasta koordinatörleri’ türedi. Acil serviste yakınlarınızı bulan bu yetkisiz kişiler, farklı vaatlerle hastayı özel kliniklere göndermeye çalışıyor. İlgili sağlık kuruluşundan kişi başı ücret veya komisyon alıyor. Yetkililere göre, ülkemizde böyle bir uygulama yok.

Kamu Hastanelerindeki sürekli iyileştirme ve denetimlere karşın sağlık simsarları yeni dolandırıcılık yöntemlerini uygulamakta sınır tanımıyor. Vatandaşların sağlıkla ilgili zafiyetini fırsat bilenler, herhangi bir yetkisi olmadan 'Hasta koordinatörü' adı altında faaliyet gösteriyor. Yenişafak'tan Orhan Orhun Ünal'ın haberine göre, poliklinik ve özellikle acil servislerde size sözde kartını uzatan bu kişiler acil durumunuz veya telaşınızdan yararlanıp yalan dolan sağlık pazarlığı yapıyor. Devlet hastanelerindeki yoğunluk ve kimi zaman görülen gecikmeler ise en önemli kozları. Poliklinik ve acil servis hizmetleri dışında; esnetik, mide ameliyatı ve obezite ile mücadele gibi alanlarda doktorlara hasta temin ediyorlar.

AMELİYAT GÜNÜ BİN TL

Hasta yakınları ile sağlık pazarlığı yapan bu sözde koordinatörlerin asıl amacı ise bir şekilde anlaştıkları bazı özel hastane veya muayenehanelere hasta çekmek. O yüzden yönlendirdikleri hasta başına ücret veya komisyon alıyorlar. Bazıları da 'Daha ucuza ameliyat', 'Sıra beklemeden testlerin yapılması', 'MR için gün alınıp, sıra beklememe' gibi vaatlerle sizden ücret alıyor. Hizmete göre 100 lira alan da var 3 bin lira isteyen de. Ameliyat gününü erkene aldırmanın bedeli bin lira. Fiyatlar, hizmeti kabul etme durumunuza göre değişiyor.

HASTA YAKINLARINI KORİDORDA BULUYOR

Bu sağlık simsarları, bazı yanlış yönlendirmelerle halkın sağlığıyla da oynuyor. Yanına yaklaştıkları kişilere, yoğun bakım, evde bakım, ambulans hizmeti gibi alanda da hizmet verdiklerini iddia ediyorlar. Amaç para olduğu için gereksiz testler veya muayeneler yapılabilir.

TÜRKİYE'DE BÖYLE BİR ARACILIK SİSTEMİ YOK

Yetkililer, Türkiye'de böyle bir aracılık sistemi olmadığı ve vatandaşların bu konuda uyanık olmaları konusunda uyarıyor. Mesela ambulans hizmeti üzerinden sizden 500 ila 2 bin lira arasında ücret talep edebiliyorlar. Yanınıza yaklaşıp kalça kırığı olan yakınınızın ameliyatının 3 bin liraya yapılabileceğini söylüyorlar.

SAĞLIK HARCAMALARI % 10 ARTTI

İlgili kişilerin sağlık gibi önemli bir konuyu pazarlama aracına dönüştürmesi devletin sağlık harcamalarının artma nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Birçoğu ameliyat için başvuran hastalardan yüzde 10 komisyon alıyor, mesela 4 bin liralık bir ameliyattan 400 lira kazanabiliyorlar. Yani 1 ayda 10 kişiyi bu şekilde yönlendirseler, 4 bin lira kazanç anlamına geliyor. İşin piyasasıyla ilgili aldığımız bilgilere göre bu haksız kazanç ilgili rakamın çok üzerinde. TUİK verilerine göre, 2015 'te %10,4 oranında artarak, 104,5 milyar TL'ye ulaştı. Vatandaşın tedavi, ilaç amaçlı cepten sağlık harcaması, 2015 'te %3 artarak 17,3 milyar TL oldu. Kişi başı sağlık harcaması bin 345 TL olarak gerçekleşti Kişi başı sağlık harcaması, 2014 yılında 1 232 TL iken, 2015 yılında %9,2 arttı.

YETKİLİLER UYARIYOR

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu Başkanı Vural Kavuncu, vatandaşların bu tür sağlık simsarlarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, “Ülkemizde böyle bir sistem mevcut değildir. Hastanın başka bir kuruma sevki gerekiyorsa bu yetkili kişilerce yapılır. Örneğin yoğun bakım servisinde yer yoksa, hastalar kamu ve özel hastanelere tarafımızdan götürülür ve tedavi masrafları karşılanır” dedi. Kavuncu, sağlık gibi stratejik önemdeki bir konunun sağlık simsarlarına bırakılamayacağını ve bu durumla karşılaşan vatandaşların yetkilileri bilgilendirmesi
gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak