HASTANELERDE OTOPARK ŞOKU !

HASTANELERDE OTOPARK ŞOKU !

Sağlık Bakanlığı tarafından hasta ve hasta yakınlarının rahatı için başlanılan “ücretsiz otopark” hizmeti nedeniyle hasta taşıyan ambulanslar bile hastanelerde park edecek yer bulamıyor…

Sağlık Bakanlığı'nın halkın daha rahat giriş yapabilmesi için ücretsiz hale getirdiği hastane otoparklarında tam bir curcuna yaşanıyor.

Bakanlığın ücret uygulamasını kaldırmasının ardından sahipsiz kalan otoparklar çetelerin eline geçti. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yüksel Altuntaş, hastanelere artık ambulansları dahi sokamadıklarını belirtirken, hastane bahçeleri, çevrede oturan vatandaşlar ve esnaf tarafından ‘otopark' olarak kullanılıyor. Altuntaş'ın verdiği bilgiye göre Bodrum'a tatile gidenler bile arabasını, ‘güvenli' diye hastane otoparkına bırakıyor. Çevredeki değnekçiler, arabasına park yeri arayanların aracını, 2 milyondan başlayan ücretlerle hastane otoparkına çekiyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Zaman'ın gelinen noktayı hatırlatması üzerine konuyu araştırarak hukuki süreci başlatacağını açıkladı.

Daha önce yüksek ücretler alınmasıyla gündeme gelen hastane otoparkları, Bakan Akdağ'ın yayımladığı genelgeyle ücretsiz hale getirildi. İşletilmek üzere üçüncü kişilere kiralanan otoparkların ücretsiz hale getirilmesi için sözleşmenin sona ereceği tarih beklenecek. İyi niyetle alınan kararın ardından vatandaşın kullanımına ücretsiz sunulan alanlar, otopark mafyasının eline geçti. Türkiye'nin ve İstanbul'un en büyük kamu hastaneleri arasında yer alan Şişli Etfal, Haseki ve Siyami Ersek hastanelerinin otoparkları şimdi değnekçilerin elinde. Hastane bahçesindeki park alanında bekleyen değnekçiyi tanımak zor değil. Beline taktığı küçük çantası ve elindeki bozuk paralarla, gelen arabalara yer gösteren değnekçi, acele etmeyen araç sürücüsüne hakaret dahi ediyor. Bunlarla baş edemeyen başhekimlerin önlem için ‘Otopark doludur’, ‘Otoparkta yer yoktur’ gibi levhalar astırması fayda etmiyor. İş merkezlerinin göbeğinde bulunan Şişli Etfal'e çevrede işyeri olan vatandaşlar da aracını bırakıyor.

“Hastane bahçesi felç durumda. ‘Nasılsa bedava' diye herkes arabasını getirip bırakıyor. Civarda 50 metrekarelik alanı sahiplenen mafya, gelen araçları bizim bahçemize sokuyor. Buradan haksız kazanç elde ediyor.” diyen Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yüksel Altuntaş, Osmanbey esnafının aracını hastane bahçesine bıraktığına dikkat çekiyor. Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Sezai Çelik de hastane otoparkının mafyanın eline düşmesinden endişeli. Girişteki bariyerleri kaldırmadıklarını belirten Dr. Çelik, “Hastane bahçesi dar. Doktorlar yer bulamıyor. Ameliyata gelen bir doktor aracına yer bulamadığı için dakikalarca ortalıkta dolaşıyor. Bazı hasta yakınları ise panelvan tipi aracıyla gelip haftalarca otoparkta kalıyor. Hatta arabasını ev gibi kullanıyor.” şeklinde konuşuyor.

Kartal Devlet Eğitim ve Araştırma Hastanesi otoparkında ise, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen sözleşme halen yürürlükte olduğu için, ücretli otopark uygulaması sürüyor. Başhekim Doç. Dr. Selami Albayrak, sözleşmeyi genelge çıkmadan 2 ay önce imzaladıklarını hatırlatıyor. Dr. Selami Albayrak, sözleşme bitince bu hastanenin de diğerleri gibi değnekçilerin eline düşmesinden endişe ediyor.

Zaman